Вучић: Американци чврсто за укидање такси

Пратите нас
Американци веома чврсто и тврдо инсистирају на хитном укидању такси, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом и истакао да ти разговори никада нису лаки за Србију.

„Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине“, рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Упитан какве су Гренелове идеје, Вучић је рекао да амерички представник отворено, нескривено и снажно говори о неопходности укидања такси, али је додао да је сигуран ће у будућности и Београд бити изложен таквој врсти порука, по неким другим питањима.

Гренел чврсто за укидање такси

„За данас немам ништа друго да кажем, осим да смо имали отворен и искрен разговор, који за нас није лак, али сам задовољан што је Гренел чврсто приступио укидању такси“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да грађани морају знати да се таксе тичу сваког грађанина Србије

„Њихово увођење нам је умањило раст за 0,4 одсто. Значајно је смањило моћ даљег увећавања плата и пензија. А што је економија снажнија, што будемо могли да продиремо шире то је снага Србије већа, и тако ће и стандард бити већи“, објаснио је Вучић.

Поновио је још једном захвалност Гренелу, али и дрзавном секретару Мајку Помпеу на залагању за укидање такси, додавши да захваљује пре свега Доналду Трампу, јер је то његова политика.

Седамо за сто кад укину таксе

Упитан да ли може да се очекује да представници Београда и Приштине седну за сто, Вучић је рекао да то зависи од укидања такси.

„Оног дана кад се укину таксе ми смо спремни да седнемо за сто, без обзира на изборну кампању“, рекао је Вучић.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине“
Вучић: Американци чврсто за укидање такси - Sputnik Србија
„Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине“

„Са њима смо седели и у Давосу и на разним другим местима, где нисмо водили формалне преговоре. А формални преговори зависе од укидања такси. Оног дана када се укину таксе, ми смо спремни да седнемо за сто. И невезано за изборне кампање и невезано за све, ми смо на то спремни“, навео је Вучић.

Он је навео и да је делегација Србије на састанку са Гренелом инсистирала на четири слободе - протоку људи, роба, услуга и капитала, који су од приоритетног значаја, али ће се, каже тек видети како, на који начин и у колико фаза ће се водити разговори.

Нема лаких разговора

Он је рекао да за нас по том питању нема лаких разговора, о било чему да се разговара.

„То људи треба да разумеју а ми морамо да сачувамо и мир и стабилност и обезбедимо економски напредак земље и чувамо интересе", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала