Још бројније у литије, да се јаче чују наши захтеви, поручује ректор Цетињске богословије

© Фото : Веселин ДрагашЛитија у Пљевљима
Литија у Пљевљима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Јучерашњи састанак је резултат јавне преписке између митрополита и премијера и одиграо се на инсистирање обе стране, казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић. Још бројније и усрдније у литије, да се јаче и јасније чују наши захтеви, поручује Перовић.

Перовић наводи да је циљ Цркве био да се Влади јасно саопшти потреба измене новога Закона о слободи вероисповести, док је Влада демонстрирала свој више пута поновљени став о потреби дијалога у вези са тим Законом.

„И збиља, тако је и било. Епископи и правници наше Цркве су детаљно и аргументовано изнели своје ставове о антиуставности и дискриминаторском карактеру законског текста, и јасно и разговетно остали при ставу да Црква не види другу опцију него да се овакав Закон у свим његовим антиуставним одредбама елиминише. Министри црногорске Владе покушавали су да објасне да је, и поред свих критика, Закон примењив. Како је констатована својеврсна пат-позиција, премијер Марковић је предложио да се ових дана организује састанак правника које би делегирале обе стране. То би био разговор, како се јуче рекло, на експертском нивоу. То смо разумели као још један покушај да Влада разуме и схвати неопходност елиминације дискриминаторног карактера овог Закона, а никако као тражење пута да се овај Закон (овакав какав је сад) примени“, рекао је Перовић у интервјуу за ИН4С.

© Фото : Митрополија црногорско приморскаОтац Гојко Перовић
Још бројније у литије, да се јаче чују наши захтеви, поручује ректор Цетињске богословије - Sputnik Србија
Отац Гојко Перовић

Јесте ли задовољни атмосфером која је владала на састанку, да ли је било неких условљавања и нејасноћа?

— Морам рећи да су људи из Владе, на челу са премијером, деловали веома љубазно, отворени да саслушају сваку примедбу, а да су своје ставове износили уз пуно уважавање наших ставова.

Када је реч о дилеми која се у јавности појавила у вези са питањем да ли се овај Закон повлачи, суспендује или мења, морам да нагласим да се ради о правничким терминима и финесама којима је, нажалост, лако манипулисати.

Дакле, ако смо јуче у заједничком саопштењу са Владом нагласили нашу потребу да се „спорне одредбе измене“, онда не мислимо ни на шта друго него да се овај и овакав Закон стави ван снаге. Наиме, и најмања измена законског текста подразумева изгласавање у скупштини новог Закона о промени (допуни, измени) постојећег… Другим речима — ту не може бити никаквог договора нити фризирања, него искључиво рад на тексту закона који би, по нама, суштински био нов, без ових и оваквих штетних одредаба које он сад има.

Какве су шансе да експертски разговори правника постигну неки напредак?

— Остаје да се види да ли ће правни експерти Владе имати разумевања за такву нашу иницијативу. Мислим да нисмо погрешили што смо, као Црква, прихватили премијеров позив на разговор. Наше је да учинимо све како би до решења дошло и да заиста покажемо како „дијалог нема алтернативу“. Опет, наше је и да не одступамо од темељних принципа, иза којих је стао цео народ — а они гласе да је изгласани Закон неуставан, и као такав изузетно штетан и за Цркву и за Црну Гору.

Протести дакле не престају?

— Зато је Епископски савет СПЦ у Црној Гори јуче нагласио да се јучерашњим састанком ама баш ништа није променило у односу Цркве и државе у вези са Законом, и да разлози за окупљања нису престали. Напротив! Управо да бисмо се братски срели и разумели, потребно је још усрдније и у још већем броју похитати на наше литије, да се још јаче и јасније чују наши захтеви. А разговори са Владом ће убрзо, још ових дана, јасно показати на чему смо што се тиче спремности власти да прихвати и призна своје грешке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала