Додик: Српска ће бити самостална

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Останак Републике Српске у БиХ је могућ само под условом да се законом уреди рад Уставног суда БиХ, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је у интервјуу за телевизију „Прва“ рекао да ситуација у БиХ може да се реши доношењем закона о раду Уставног суда и „избацивањем странаца“ из те институције, за коју каже да је „креација међународног фактора“.

„Тамо седе три странца која, уз два муслиманска гласа, стално доносе одлуке против РС и кажу да ми треба да их поштујемо. Они су део аранжмана који треба да развласти Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је Уставни суд БиХ назвао „окупацијским“ и додао да у различитим фазама тај суд „развлашћује РС“, почевши од оспоравања грба, заставе, химне и обележавања Дана РС, а сада се кренуло у отимање имовинских права РС.

„Следећа фаза би водила ка укидању Републике Српске и рекли би да је све то уставно и да се одлуке Уставног суда морају поштовати. Међутим, ово је питање суштине и уколико пустимо да иде даље, затворили смо врата постојања РС. Зато се не сме ићи даље“, нагласио је Додик.

Он је најавио да ће заједно са најзначајнијим политичким представницима Хрвата у БиХ предложити нови закон о Уставном суду на нивоу Парламента БиХ.

Додик је казао да је БиХ „немогућа земља за Србе“ и да РС по Повељи УН има право на самоопредељење.

„Уколико наставе да нас развлашћују, морају да знају да све има своју црвену линију. Немамо намеру да дижемо револуције, али имамо право да тражимо права која важе и за друге. Никог не условљавамо, ово је наш легитимни политички чин и покушавамо да све урадимо у институцијама система“, рекао је Додик.

На питање шта мисли колико дуго ће трајати БиХ, Додик је казао да „неће бити потребно ни 10 година да та држава пропадне“.

Он је изразио уверење да ће РС у деценијама које долазе бити самостална и да ће наћи начин за „државни облик са Србијом“.

„То је циљ и сваком је ваљда јасно да се то дешава. Зато у БиХ покушавају да уставним мерама што више развласте РС“, рекао је Додик.

Како је казао, нема логике ни консензуса како би БиХ опстала и једини „лепак“ тренутно је међународни фактор, који насиљем покушава да „закрпи“ БиХ.

„БиХ није успела да нађе у себи сегменте за своје јединство. БиХ је данас подељено друштво по националној и територијалној основи, а у политичком смислу је хетерогена и готово немогућа да се споји“, казао је Додик.

„РС је формирана да буде независна држава, али смо прихватили Дејтонски споразум који је разграђиван до те мере да је РС изгубила 83 надлежности због високог представника, а сада губимо многе надлежности због Уставног суда“, додао је Додик.

он је истакао да само дијалог три конститутивна народа може да допринесе решењу.

Упитан о бурним реакцијама званичника у БиХ на изјаву председника Србије Александра Вучића да Србија подржава Дејтонски споразум и интегритет БиХ и интегритет РС унутар БиХ, Додик је рекао да је став државе Србије јасан и да је на јучерашњем састанку са Србима из региона Вучић инсистирао да се сачувају мир и Дејтонски споразум.

„Међутим, они хоће пониженог Вучића, да га нема, да Србија нема ни председника, то је њихов циљ“, закључио је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала