Русија укида ограничења на увоз свињетине из Србије?

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКланица
Кланица - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија и Русија преговарају о укидању ограничења на увоз српске свињетине у Руску Федерацију, које је Москва увела у августу прошле године због појаве афричке свињске куге у појединим деловима Србије.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Богдан Игић разговарао је у Москви са шефом руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Сергејом Данквертом о могућем укидању ограничења на увоз српске свињетине у Русију.

„На састанку смо размотрили две ствари — прва ствар је била око програма ’Аргус фита‘, који се пре свега односи на извоз наших пољопривредних производа — воћа и поврћа — Руској Федерацији и друга ствар је била разговор директорке Управе за ветерину и мене са господином Данквертом о афричкој свињској куги која је проглашена у Србији на једном делу територије. Овом приликом смо се договорили да наша страна у наредном периоду пошаље све податке које има око регионализације афричке куге свиња у Србији, како би се омогућио несметан извоз меса ка Руској Федерацији“, рекао је Игић за Спутњик.

Регионализација као решење

Србија се определила за регионализацију, односно зонирање подручја која су захваћена овом болешћу. Наредба српског Министарства пољопривреде подразумева да из зараженог подручја свињетина не може да се извози, док су остала подручја слободна.

„Следећи корак је да ми преко Министарства спољних послова и руске амбасаде у Београду пошаљемо мапу регионализације болести афричке куге свиња како би се они упознали са тим да у регионима са производњом меса, попут Војводине, немамо ову болест и да би наши произвођачи могли несметано да извозе“, додао је Игић.

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић додаје да ће српски експерти у наредном периоду имати „врло важан састанак везан за афричку кугу свиња и дефинисање даљих корака“, а такође да предстоји и сагледавање искустава, с обзиром на то да од 2010. године Руска Федерација има проблем са афричком кугом свиња и да има много више искуства у том питању.

„Наравно, и ми имамо нека искуства и сазнања, и важно је да разменимо мишљења. То ће нам помоћи да кроз ову регионализацију — мапу распрострањености те болести коју ћемо проследити Русији — релаксирамо целу причу око извоза свињског меса ка Руској Федерацији, а генерално и на друга тржишта“, рекао је Милосављевић.

Русија повећава извоз у Србију

Русија намерава и да повећа извоз пољопривредних производа у Србију, пре свега жита, меса, рибе и млечних производа, док из Србије највише увози воће, сир, соју и поврће.

„Србија бележи добре резултате када говоримо о извозу пољопривредних производа ка Русији, а њихова жеља је да се повећа обим извоза из Русије ка Србији. То је оно што је интересантно. Реч је о разним врстама роба. Питање тржишта је нешто што је отворено. Ми не можемо у сфери либералног тржишта дефинисати шта можемо, а шта не можемо — само тржиште ће показати шта је то што је интересантно из Русије ценовно и по квалитету да може да дође на српско тржиште. Русија је у последњих 10 година направила озбиљан помак у прерађивачкој индустрији и велики корак у пољопривредној производњи, и сваког дана све више и више јачају. Дакле, много тих роба је врло интересантно за наше тржиште, пре свега за наше купце“, истакао је Милосављевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала