Лавров: Вашингтон ствара предуслове за размештање забрањених ракета у Европи и Азији

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је на маргинама Минхенске конференције о безбедности са америчким државним секретаром Мајком Помпеом разговарао о питањима контроле наоружања.

„Дотакли смо се питања која се тичу читавог низ проблема који су на дневном реду нашег стратешког дијалога, укључујући оне који су у надлежности ‘петорке’ сталних чланица (Савета безбедности УН), и оних која се односе на питања контроле наоружања и договорили смо се да о њима наставимо конкретан, професионални разговор“, рекао је Лавров новинарима након конференције у Минхену.

„Осетио сам да постоје одређени помаци ка конструктивнијем приступу наших америчких партнера“, рекао је министар.

Прошле године Сједињене Америчке Државе су се повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Сједињене Америчке Државе сада активно стварају предуслове за размештање својих ракета средњег и кратког домета у Европи, Азији и острвима на Тихом океану, нагласио је руски министар.

„Наравно, разговараћемо о тим питањима са Французима. Али, да бисмо се договарали о конкретним решењима, потребни су мултилатерални преговори, мултилатералне консултације са учешћем, наравно, Сједињених Америчких Држава, које, раскинувши споразум, сада активно стварају предуслове за размештање оружја које је некада било забрањено и у Европи и у Азији. Они то не крију, спомиње се Јапан, Кореја, а помињу се и острва на Тихом океану“, рекао је Лавров на крају Минхенске конференције.

Споразум о смањењу стратешког наоружања потписан је 2010. године и тренутно је једини руско-амерички споразум о контроли наоружања. Споразум истиче 2021. године, а Трампова администрација још увек није одлучила да ли ће га продужити, док је Русија више пута наглашавала да је спремна за дијалог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала