Бугарски министар одбране тражи да се врати обавезан војни рок

© Фото : Министарство одбранеНа полигону Бугарске армије "Шабла" у току су интензивне припреме
На полигону Бугарске армије Шабла у току су интензивне припреме  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов предложио је враћање регрутације и истакао да се проблем мањка војног људства не може решити само новцем.

„Све земље које имају професионалну војску имају проблем са мањком људства“, изјавио је бугарски министар одбране Красимир Каракачанов на Националном војном универзитету у Великом Трнову, где су одржане свечаности поводом обележавања годишњице смрти револуционара Васила Левског.

Бугарски министар одбране не намерава да чека да Европска унија врати обавезно служење у војсци.

„Сада ћемо поново чекати нечији туђи пример. Није ли јасно да је недостатак војске проблем који се не може решити само новцем? Сличне проблеме имају све професионалне војске. Морамо ли да чекамо да се у целој ЕУ врати обавезан војни рок? У Аустрији постоји деветомесечна служба, а у Данској војна служба по позиву. Немачки парламент разговара о враћању обавезног војног рока, француски парламент такође. Кога чекамо?“, рекао је Каракачанов.

Према његовим речима, за несметан прелазак на обавезну службу прво је потребно увести добровољно служење у наредне две до три године.

Ово није први пут да Каракачанов говори о повратку војног рока. У децембру је рекао да више од 70 одсто Бугара подржава ову идеју.

 „Проблем је у оним политичарима који су бугарским грађанима у последњих 20-25 година објашњавали да ће нам, чим уђемо у ЕУ, неко дати новац и да ћемо живети срећно, или да ће нас неко други заштитити кад уђемо у НАТО. Укинули су обавезан војни рок не само чланице НАТО-а Турска и Грчка, већ и скандинавске земље, попут Финске. Норвешка и Шведска вратиле су војни рок, а Данска га никада није ни укидала“, рекао је министар у децембру.

Регрутација у Бугарској укинута је од 2008. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала