Шојгу: САД пљачкају нафтна богатства Сирије и истовремено забрањују увоз нафте у земљу

© AP Photo / Hussein MallaНафта поља у сиријској провинцији Хасака
Нафта поља у сиријској провинцији Хасака - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе отворено и безобзирно пљачкају нафтна поља у Сирији, а истовремено санкцијама забрањују испоруке нафте овој земљи, изјавио је министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу.
„Са једне стране, нафтна поља, (територија) на којој се извлачи нафта, контролишу Сједињене Америчке Државе. Тамо се дешава нескривена, безобзирна пљачка богатстава која припадају Сирији и сиријском народу. С друге стране, тамо је забрањен увоз нафте“, рекао је Шојгу на конференцији за штампу.

„С треће стране, већини људи у Сирији потребно је грејање, топла вода, струја који се добија из угљоводоника чији је увоз тамо забрањен, а они сами не могу свуда и увек да га производе“, објаснио је Шојгу .

Сиријска влада контролише 90 одсто територије земље, а ослобађање земље од преосталих жаришта тероризма одвија се уверено, констатовао је министар одбране.  

Према његовим речима, пре пет година у Сирији су слободне територије које је контролисала влада чиниле само 18 одсто.

Министри спољних послова и одбране Русије, Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу, одржали су у Риму састанак са италијанским колегама Луиђијем ди Мајом и Лоренцом Гверинијем у формату „2+2“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала