„Ево мене, ево вас!“ Све подмукле монтаже и грубе неистине у филму РТЦГ о Амфилохију

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Амфилохије Радовић
Митрополит Амфилохије Радовић  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Филм „Свједок Божје љубави“, који је у уторак увече приказан на Радио-телевизији Црне Горе с циљем дискредитације митрополита црногорско-приморског Амфилохија, садржи грубе неистине, подмукле монтаже, крши све новинарске кодексе и примјер је злоупотребе Јавног сервиса, оцењујe аналитичар Лука Радоњић.

У филму емитованом у ударном термину на РТЦГ митрополит црногорско-приморски Амфилохије тенденциозно је представљен не само као ратнохушкачка и дискриминаторна личност која тобоже „врата црногорских храмова отвара за ратне злочинце али не и за Црногорце“, већ и као човек који „црногорску нацију сматра измишљеном“ док успут подрива и уставни поредак земље.

Овог пута отишло се и корак даље, па се црногорски владика што је за многе посебно непојмљиво – приказује чак и као „извањац“ чијим је доласком на Цетиње прекршено вјековно правило да „родни Црногорац“ буде на челу цркве у Црној Гори.

Увреда за двије трећине грађана Црне Горе

Масовна хипноза - Sputnik Србија
Новинарка РТЦГ критиковала ауторе филма о Амфилохију: Нећете издржати срамоту!

Филм је још у току самог емитовања изазвао лавину осуда и негативних коментара.

Политички аналитичар Лука Радоњић категоричан је да „документарна емисија“ које је приказана на РТЦГ представља пропагандно- визуелно штиво које крши све професионалне и новинарске кодексе и стандарде, те да је без дилеме у питању флагрантан примјер апсолутне партијско-идеолошке узурпације црногорског Јавног сервиса и његовог стављања у службу распиривања вјерске и националне нетрпељивости, која уз то грубо вријеђа вјерска осјећања најмање двије трећине црногорских грађана.

© Фото : Виктор СмоловићВерници испред храма у Подгорици
„Ево мене, ево вас!“ Све подмукле монтаже и грубе неистине у филму РТЦГ о Амфилохију - Sputnik Србија
Верници испред храма у Подгорици

У прилог томе наш саговорник појашњава да је пропагандни филм од самог старта калибриран по мјери идеолога који желе да по сваку цијену и без икаквих скрупула, дисредитују митрополита Амфилохија. Он подсјећа да је и прва реченица која се чује у филму гласи - „Ево мене, ево вас. Спремно је срце моје. Ако нема мира међу мртвима, не може бити ни мира међу живима“ – заправо подмукла монтажа. 

„Премда је ова изјава представљена као цјелина, у питању су одломци из двије изјаве односно двије бесједе црногорског митрополита. У оригиналу и цјелости прва изјава гласи: ’‘Ево мене ево вас, спремно је срце моје. Да заједно са вама, обнављам своју душу, да заједно са вама обнављам оскрнављене олтаре, да заједно са вама обнављам онај свети и највеличанственији олтар и храм – душу свакога од нас јер нема ничега светијег под небом и земљом од људске душе и људског бића ’‘ “, реферише Радоњић за Спутњик, уз подсјећање да је овдје оригинално у питању био говор езгарха свештеног трона пећког господина Амфилохија крајем децембра 1990. испред Цетињског манастира.

Овај аналитичар указује да је управо у овом говору тенденциозно намонтирана  митрополитова реченица „не може бити мира међу живима ако нема мира међу мртвима“, са намјером да у овом контексту буде злоупотребљена у циљу инпутирања ратнохушкачког призвука митрополитовој бесједи.

„А у истој тој бесједи, митрополит је (у ствари) казао: „У овим временима помрачености и збуњености потребни су миротворци, чудотворци, свјетлоносци“. Но, тај и као и многи други дјелови су исјечени“, истиче Радоњић.

Покушај да се митрополит представи као странац у Црној Гори

Оно што је, по нашем саговорнику посебно скандалозно и дегутантно у филму јесте да се митрополит Амфилохије од стране Јавног сервиса први пут покушава представити као нецрногорац и „извањац“.

 „Посебно је упадљиво што се у текстуалној копчи филма каже „да вјековно правило, да родни Црногорац буде на челу Цркве у Црној Гори, у деценијама које долазе често није поштовано“, а одмах у наставку се констатује „да је за митрополита црногорско-приморског устоличен дотадашњи епископ банатски Амфилохије Радовић“.

„На овај, мора се признати заиста најприземнији начин, и без имало достојанства, наш владика се представља као „извањац“, а посебно ако се има у виду да није наведено ни његово мјесто рођења – Доња Морача. Наравно, ваља оставити простора и за тумачење – да на овај начин креатори филма сугеришу дезинтеграцију црногорског народа, па одредницу Црногорац враћају и резрвишу само за оне који су рођени у старој Црној Гори, док из исте искључују Брђане, Бокеље и остале...“, каже Радоњић.

Манипулација да су манастири затворени за Црногорце

Како додаје, још једна од многих грубих неистина, које су пласиране у оквиру текстуалне копче „документарца“ иронично насловљеног- „Свједок Божје љубави“, налази се у тврдњи да су због митрополита „манастири били затворени за Црногорце“.

„О каквој се неистини ради, вјероватно најупечатљивије говоре фотографије и снимци на којима тадашњи премијер а садашњи предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, цјелива крст у руци митрополита Амфилохија, долази на налагање бадњака испред Цетињског манастира итд. Но, тај снимак није уврштен у филм. Као ни многи снимци из архиве РТЦГ који би били врло корисни, посебно млађим генерацијама, као увид у стање 90тих и реторику главних протагониста тога времена. Нису објављени многобројни говори Мила Ђукановића у којима поручује да ће се Косово бранити свим средствима, да ће се рат добити, да ће се граница са Хрватском повући много логичније него што су то учинили „приучени бошљевички картографи“ и многе друге“, подсјећа овај аналитичар.

Филм о митрополиту Амфилохију који то није

Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Узалуд вам камење на Амфилохија — морате кренути на Бога

За крај разговора за Спутњик, наш саговорник примјећује да филм иако се готово искључиво бави митрополитом Амфилохијем - не садржи чак ни основне податке из биографије митрополита Амфилохија, које говоре о његовој породици, школовању, високом образовању, као ни о духовном и књижевном стваралаштву и богатом духовном и образовном искуству, те информације о стотинама обновљених или изграђених православних храмова у Црној Гори од његовог устоличења 1990. године до данас.

„Ово пропагандно дјело представља новинарско застиђе, и признање да је митрополит у народу поштован, вољен и популаран, па се зато на њега иде „камењем“. Но, као што рече пјесник Матија Бећковић у својој пјесми „Амфилохије“: „и то камење поста му имање, сваки камен њему, један Христу мање“, закључује Радоњић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала