Додик: Нико у Српској не говори о отцепљењу, тражимо оно што су нам странци отели

© Sputnik / Александар МилачићПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик поручио је да нема проблем са постојањем државе БиХ, да поштује слово Устава и спреман је да прихвати сваку врсту аранжмана у складу са Уставом, а да није наметнут од високих представника и да је у складу са интересима три констутитивна народа који живе у БиХ.

Додик је у интервјуу за РТВ Фаце из Федерације БиХ истакао да Срби из Републике Српске немају ништа против државе БиХ, да нико у том ентитету не говори о отцепљењу нити се с тим у вези спроводе било какве акције. Како је рекао, „ако до тих акција дође, оне неће бити тајна“.

Подсетивши да је БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ - оценио је да политичка борба и надгорњавање Сарајева и Бањалуке постаје илузорно и да из ње нико неће изаћи као победник, а да ће штету имати само БиХ, јер зауставља њен развој, као и сви који на томе раде.

„За Србе није спорно да је Република Српска у саставу БиХ и да има права која има према Дејтону и Уставу. Проблем настаје када су говорили да је Дејтон непроменљив, а онда је промењена читава једна концепција која је у почетку ишла као прича о привременом решењу, да би наставила да води ка унитарној БиХ”, казао је Додик.

То би, каже, највише одговарало САД и бошњачкој политичкој сцени.

Истакао је да је реалност данас сасвим другачија, односно да једно пише у Уставу, а друго је прича која се дешава на терену.

Упитан када ће се РС отцепити, Додик каже да у Републици Српској не постоји никакав план отцепљења нити се о томе води било каква активност, јавна или тајна.

Све то је, истиче, у медијским спекулацијама искоришћено као нека врста приче о неким могућностима које, напомиње, не треба искључити у будућност.

„Као што не треба искључити да може да се реализује декларација СДА, која каже да нема ентитета РС и уставног уређења, тако не треба искључити ни могућност да нема БиХ“, изричит је Додик. Све остало су, уверава, завере.

Прича о отцепљењу је, према његовим речима, вешто искоришћена да покрије последње одлуке Уставног суда БиХ.

Истиче да је о могућем отцепљењу увек говорио условно, односно да не треба искључити ту могућност, ако не буде помака.

У БиХ, каже, није могуће спровести никакву акцију, ако држава не буде уважавала сама себе.

Прослава Дана републике, Бањалука - Sputnik Србија
Српска да инсистира на изворном Дејтону или на његовом рушењу — нема између /видео/

На опаску новинара да је ситуација у држави опасна и да се прича о рату, Додик је то негирао, уз констатацију да о томе говори лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Упитан зашто помиње Изетбеговића, Додик каже да то чини зато што је он бошњачки лидер, а да што се њега тиче, најбоље би било да престане да се бави политиком.

На опаску новинара да се сада повлачи и да након бомбастичних изјава протеклих дана о отцепљењу РС сада говори са смешком, Додик истиче да никада неће повући своје базичне идеје.

„Треба да разговарамо и отворена питања решавамо у дијалогу с важним партнерима. Стране судије из Уставног суда морају отићи, 25 година су ту и видимо да манипулишу, да су настројени на бошњачку страну, да спроводе унитаристичку државу, а ми смо против тога. Ми хоћемо аутономију. Висок степен аутономије која нам припада по Дејтонском споразуму. Тражимо само то”, рекао је Додик.

Додао је и да РС тражи оно што су јој странци отели.

„Ми споримо ону БиХ која деградира Републику Српску“, закључио је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала