Ђукановић пред Саветом за људска права у Женеви: Ударају нас и изнутра и споља

© SputnikПредседник Црне Горе Мило Ђукановић
Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Због закона о слободи вероисповијести Црна Гора се суочава са вишеструким ударима, изнутра и споља, кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским деловањем, усмереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић у Женеви, преноси РТЦГ.

У свом обраћању на 43. сесији Савета за људска права која се одржава у Палати нација Ђукановић је указао на ситуацију у Црној Гори након усвајања Закна о слободи вероисповести. Он је рекао да се тим Законом на либералан начин, у складу са најсавременијим легислативним стандардима, учвршћује слобода вероисповести, уређује правни положај верских заједница и гарантује уставни принцип одвојености цркве од државе.

Он је навео да је поступак израде закона трајао 5 година, уз инклузиван дијалог са свим заинтересованим странама, укључујући све верске заједнице у земљи и релевантне међународне организације, у првом реду Венецијанску комисију чије су препоруке у потпуности прихваћене.

Ђукановић је поновио да је овим законом замењен онај из 1977. године из периода комунистичке Југославије.

"Међутим, већ у припреми, а посебно након његовог усвајања Црна Гора се суочила са оптужбама од стране само једне верске заједнице, и са бруталном медијском кампањом доминантно из ближег окружења, с вештим манипулацијама и покушајима да се држава оптужи да намерава да отима црквену имовину и мења њихову вишевековну намену. Уз то, у међународним форумима, укључујући и овај дом, могле су се чути оптужбе да Црна Гора спроводи политику дискриминације и крши верске слободе", казао је Ђукановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала