Грузијски генерал: Кијев хтео да кажем да је прича о грузијским снајперистима - измишљотина Кремља

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСукоб полиције и демонстраната на Тргу назависности (Мајдану) у Кијеву
Сукоб полиције и демонстраната на Тргу назависности (Мајдану) у Кијеву  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши командант елитног одреда грузијске војске „Аваза“ генерал Тристан Цителашвили изјавио је да је Кијев покушавао да га наговори да причу о грузијским снајперистима који су пуцали на демонстранте на Мајдану назове измишљотином Кремља.

У емисији ТВ канала ЗИК он је испричао како је од 2014. године за медије често говорио о овој теми а да се потом појавио Звијад Кушиташвили који је кооординисао грузијску дијаспору, гарантујући му у име тадашњег украјинског председника Петра Порошенка безбедност ако дође у Кијев.
Требало је да каже да је читаву причу о грузијским снајперистима смислио Кремљ.
„И обећали су ми добар, леп живот“, додао је Цителашвили, изражавајући спремност да сарађује у истрази о догађајима на Мајдану ако актуелни председник Владимир Зеленски то затражи.

Шта се дешавало на Мајдану

Крајем новембра 2013. године након што је тадашња украјинска влада одбила да поптише Споразум са ЕУ, присталице евроинтреграција заузели су централни кијвски трг – Мајдан.

Касније ће избити сукоби с полицијом у којима је било много жртава на обе стране.

После државног преврата одговорност за смрт људи у Кијеву су свалили на бившег председника Виктора Јануковича и специјалну јединуцу „Беркут“ која је потом и расформирана.

Јанукович и припадници те јединице одбацили су сваку одговорност а бивши украјински лидер је истицао да није издао наредбу да се пуца по мирним демонстрантима и да је чак наредио да се сва полиција повуче иу Кијева.

Званична истрага је у ћорскокаку.

Улога грузијских снајпериста

Међутим, бивши грузијски војници Коба Нергадзе и Александар Ревазишвили обелоданили су својевремено да су оружје и наређење да отворе ватру на људе на тргу добили од шефа Комитета Раде за питања националне безбедности  и одбране Сергеја Пашинског.

Генерал Цителашвили је више пута изјављивао да су снајперисти који су пуцали на Мајдану били бивши припадници снага безбедности некадашњег  грузијског редседника Михаила Сакашвилија.
 
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала