Холандски тужилац: Имамо сведока да је малезијски „боинг“ оборио „Бук“

© Sputnik / Вадим Брайдов / Уђи у базу фотографијаРакетни комплекс БУК-2М
Ракетни комплекс БУК-2М - Sputnik Србија
Пратите нас
Имамо сведока, бар једна особа је видела како је ракета испаљена на малезијски авион изнад територије Украјине, тврди Фред Вестербеке, шеф међународне Заједничке истражне групе.

Неколико дана након што је Аустралија оповргла тврдње холандских власти да је малезијски „боинг“ оборио руски ракетни систем „Бук“, Фред Вестербеке је изјавио да је бар једна особа видела како је ракета испаљена на авион који се срушио у близини Доњецка 2017. године.

На питање новинара да ли истражитељи имају сведоке који могу да потврде да се ради о систему „Бук“, експерт је одговорио потврдно.

„Да. Мислим да имам сведока. А колико их имам, нисам саопштавао“, рекао је Вестербеке у интервјуу за телевизију „ЦБС“.

Шеф Заједничке истражне групе је такође изјавио да Русија у последњих пет година није помогла у истрази пада „боинга“. Он сматра да је Москва требало да пружи све потребне информације и доказе већ следећег дана након пада авиона.

„Требало је да нам кажу: 'Погрешили смо', или 'Учинили смо оно што нисмо требали'“, истакао је ескперт.

Раније је холандски новинар Макс Фон дер Верф у ауторском чланку под називом „Да ли је истрага око авиона на лету МХ17 спроведена на исправан начин“, објавио документе Војне обавештајне службе Холандије у којима се наводи да није пронађена ниједна ракета комплекса „Бук“ која би могла да обори малезијски „боинг“.

Касније су аустралијски истражитељи потврдили да авион није пао зато што га је погодила ракета.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је лакрдијом изјаву холандског тужиоца да међународна Заједничка истражна група има сведока лансирања ракете „Бук“ која је оборила авион.

 „То је одвратно. Од трагедије су направили су лакрдију", написала је Захарова на Фејсбуку, коментаришући његову изјаву.

Пад малезијског авиона на лету МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су пак изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Русија је више пута истицала да није умешана у трагедију и понудила своју помоћ у истрази, а Запад је игнорисао све покушаје Москве да помогне да се открије истина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала