Како је Грузија једним захтевом повећала тензије у Црном мору

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Mass Communication Specialist 3r / Амерички разарач "Рос" на Црном мору
Амерички разарач Рос на Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска војска је пратила кретање америчког разарача „Рос" чим је ушао у Црно море, јер је Грузија недавно затражила од НАТО-а да распореди нове америчке бродове у тој воденој акваторији како би спречили напад Русије. То се негативно одразило на ситуацију у региону, пише „Дејли експрес“.

У последње време напетост у региону расте, а посебно због актуелне ситуације око Грузије, пише аутор чланка. Истиче се да су раније САД и Велика Британија оптужиле Русију за организацију сајбер напада против Грузије, док, истовремено, грузијске власти тврде да Москва размешта своје напредно наоружање на територији Абхазије.

„Веома је важно смањити војни и политички утицај Русије. Стратешки гледано, тај регион (Абхазија) је веома важан, а недостатак пажње ЕУ и других западних партнера омогућиће другима да попуне ту празнину“, рекао је тада министар спољних послова Грузије Давида Залкалиани, преноси британски таблоид.

Амерички ратни разарач Рос - Sputnik Србија
САД: Разарач „Рос“ у Црном мору обезбеђује слободу пловидбе

Међутим, аутор чланка наглашава да се ситуација сада заоштрава, јер је амерички брод „Форт Мекхенри“ упловио у понедељак у румунску луку „Констанца“. Америчка војска тврди да тиме нису прекршили никаве споразуме и да је реч о рутинској контроли.

„Прелазак брода 'УСС Форт Мекхенри' у Црно море потврђује нашу колективну приврженост безбедности у Црном мору и јача нашу снажну везу са НАТО савезницима и партнерима у региону“, саопштио је један од команданата брода.

Британски таблоид пише да је НАТО морао да појача патролирање Црним морем од када се Крим ујединио с Русијом и од кад је Москва повећала своје војно присуство на том подручју. Истовремено, Русија се учврстила и у Средоземном мору када је подржала председника Сирије Башара Асада, подсећа аутор.

У јануару су у Црном мору одржане велике војне вежбе којима је присуствовао и руски председник Владимир Путин. У вежбама су били укључени бродови, подморнице, а такође су тестиране нове суперсоничне ракете. Украјина и Грузија су се тада жалиле, јер су те војне вежбе наводно ометале операције трагања и спасавања, подсећа „Дејли експрес".

Амерички разарач „Рос“ наоружан системима „Иџис“ ушао је у недељу у Црно море у оквиру операције за „осигуравање безбедности и побољшању регионалне стабилности на мору“, наводи се на сајту америчке морнарице. Прошле године ратни бродови НАТО-а улазили су у Црно море 13 пута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала