Шта је последњи маршал СССР-а говорио о Горбачову, Јељцину и Путину

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаДмитриј Јазов
Дмитриј Јазов - Sputnik Србија
Пратите нас
„Комсомољска правда“ је објавила интервјуу после смрти маршала СССР-а Дмитрија Јазова, у којем говори о последњем председнику СССР-а Михаилу Горбачову, председнику Русије Борису Јељцину и актуелном председнику Владимиру Путину. За њега, Горбачов није био спреман за своју историјску улогу, док је Путин био тај који је подигао земљу из пепела.

У разговору са новинарима „Компсомољске правде“ Јазов је критиковао делатност Горбачова на месту председника државе, нагласивши да тај није био довољно зрео да обавља такву функцију.

„Наша држава је била врло комплексна, толико националности, тако велика војска, велика територија. Није могао сваки човек да управља њом“, објаснио је маршал.

По његовим речима, Горбачов је игнорисао резултате референдума о очувању јединства Совјетског Савеза, надајући се да ће то „народ прогутати“.

Михаил Горбачов - Sputnik Србија
Комунисти Русије траже хапшење Горбачова

Јељцин који је заменио Горбачова, по мишљењу Јазова, такође није до крају разумео каквом државом руководи.

„Он се копрцао под рушевинама СССР-а. И само једно је умео – да се одржи на власти. Чим би се фотеља под њим почела да дрма, он би се одмах отрезнио“, изјавио је маршал, нагласивши да ни један руски председник, нити њихово окружење није посебно мислило на народ.

Садашњи шеф државе, по његовом мишљењу, успео је да спаси државу од пропасти и обнови руску војску, нагласио је Јазов.

Међутим, он сматра да је Путин морао да очисти Владу од неталентованих људи и да се угледа на Кину у изградњи „капитализма са људским ликом“.

Подсетимо, у Москви је преминуо данас маршал Совјетског Савеза Дмитриј Јазов. Он је био последњи војсковођа који је добио звање маршала Совјетског Савеза.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала