Зашто је Лавров поменуо Источну Славонију и етничко чишћење Срба

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ни од кога није добијала информације о плановима за одржавање састанка министара спољних послова у нормандијском формату месец дана пре самита, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након разговора са Едијем Рамом, премијером Албаније и председавајућим ОЕБС-а.

„Ја нисам чуо, осим од вас, да се за месец дана планира састанак министара ‘нормандијског формата’, одговорио је Лавров на питање новинара.

Он је истакао да ће Русија разговарати о наредном самиту у „нормандијском формату“ (Русија, Немачка, Украјина, Француска) тек када се испуне сви договори са самита у Паризу и стране потпишу нацрт завршног документа. 

„Разговараћемо о датумима наредног самита тек када, као прво, буде испуњено све што је договорено у Паризу, укључујући нормализацију 'на терену', уклањање мина, политичка питања везана за Штајнмајерову формулу и фиксирање свих аспеката специјалног статуса Донбаса на сталној основи у законодавству Украјине“, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је пре самита у Паризу постојао договор о повлачењу снага и средстава на целој контакт-линији, али на самом састанку председник Украјине Владимир Зеленски тај договор је „променио“.

Овај став Москве је познат и она ће се њиме руководити и даље, нагласио је Лавров и додао да се само тако може постићи прогрес. Јер „покушаји да се стално праве ‘лењиновски’ један корак напред, назад два, почињу да сметају“.

Коментаришући изјаве украјинских политичара да Минске споразуме треба ревидирати, Лавров је подсетио да је украјинска страна и раније покретала инцијативу промене Минских споразума. То није нова тема и украјинска влада се њоме одавно бави, али се ништа што је раније договорено није реализовало, рекао је Лавров.

Украјина је потпуно искривила смисао Минских споразума иницијативом за офанзиву на исток Украјине, велику оружану операцију од 20-25 хиљада наоружаних људи. При томе је требало да се разбију све структуре које су створене у Доњецку и Луганску: и полицијска и административна тела и уместо тога поставити структуре УН: полицију и администрацију УН, преузети под контролу читав периметар са тих 20 хиљада тешко наоружаних људи и тек онда организовати слободне демократске изборе, објаснио је руски министар.

„То нису нове идеје и ми стално позивамо наше немачке и француске колеге, као учесника ‘нормандијског формата’, да скрену пажњу својих украјинских партнера на чињеницу да су ове акције у потпуности поништавају резолуцију Савета безбедности УН који је одобрио мински пакет мера“, рекао је Лавров.

„А међу аргументима који се износе у контексту иницијатива о којима говоримо, иницијатива за ревизију Минских споразума и као подршку таквим војним методама решавања проблема Донбаса, украјинске колеге спомињу и Хрватску, или боље речено, област у Хрватској под називом Источна Славонија, у коме су деценијама и вековима живели Срби и где је заиста била покренута операција Уједињених нација која је у суштини предводила процес етничког чишћења. Тамо Срба више нема. И тај пример наше украјинске колеге прилично активно промовишу као образац за решење проблема Донбаса“, нагласио је руски министар.

Министар спољних послова Украјине Вадим Пристајко раније је изјавио да министри спољних послова четири земље планирају састанак за припрему састанка у „нормандијском формату“. Према његовим речима, такав састанак могао би да се одржи „за око месец дана“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала