Лавров и лидер Хамаса у Москви о ситуацији у Гази

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се у Москви с лидером Хамаса Исмаилом Ханијом, с којим је разговарае о начинима успостављања палестинског националног јединства према политичкој платформи Организације ослобођења Палестине, као и о ситуацији око сектора Газа, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Током састанка размотрени су начини за успостављање палестинског националног јединства према политичкој платформи Организације ослобођења Палестине. Такође су размотрени различити аспекти актуелне ситуације око сектора Газа, укључујући и напоре за постизање трајног и свеобухватног блискоисточног решења на међународно признатој правној основи“, наводи се у саопштењу.

Палестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали. - Sputnik Србија
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине

Поред тога, према информацијама руског Министарства, у Москви су одржане консултације између лидера Хамаса и специјалног представника председника Русије за Блиски исток и земље Африке, заменика министра спољних послова Михаила Богданова.

Трампов „договор века“

Амерички председник Доналд Трамп представио је 28. јануара план мировног споразума, познат као „договор века“. Овај договор је нацрт споразума између Израела и Палестине којим би требало да буде окончан сукоб у региону. План предвиђа стварање државе Палестине и њену демилитаризацију, док би Израел задржао контролу над истоком реке Јордан, а Јерусалим би остао његов неподељени главни град.

Палестинци и арапске земље нису прихватили овај план: према њиховом мишљењу, он одузима Палестинцима право на територије предвиђене резолуцијама Уједињених нација. Шеф Палестинске администрације Махмуд Абас такође је одбацио нови план рекавши да Палестинци инсистирају на признавању њихове државе у границама из 1967. године са главним градом у Јерусалиму. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала