Уочи кључног доласка Ердогана у Москву Кремљ поручује: Русија неће попустити

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаПрезидент России Владимир Путин на ежегодной большой пресс-конференции
Президент России Владимир Путин на ежегодной большой пресс-конференции - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија подржава Дамаск у борби против терориста и залаже се за спровођење споразума из Сочија, изјавио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков уочи састанка председника Русије Владимир Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана.

„Став Москве остаје непромењен и доследан. То је исти онај став за који су се у различитим приликама залагали руски председник Путин, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, као и наша међуресорна радна група и међуресорна делегација, која је у последње време сарађивала са турским колегама”, изјавио је Песков. Он је нагласио да ће се овог става руски лидер држати и за време састанка са турским колегом у Москви 5. марта.

Портпарол руског лидера се осврнуо и на значај континуиране сарадње руских и турских војника у Сирији.

„Русија је одлучна у намери да настави борбу против терориста, као и против терористичких група, укључујући и оне које се налазе на списку Савета безбедности Уједињених нација. У тој борби велики значај придајемо сарадњи с нашим турским партнерима”, истакао је Песков.

Он је још нагласио да ће детаљи о ситуацији у Идлибу бити познати након састанка руског и турског лидера.

Са своје стране, турски председник је изјавио данас у Анкари да се нада да ће бити постигнут споразум о прекиду ватре у сиријском Идлибу. 

© AP Photo / Baderkhan AhmadТурски и руски војници током патроле у Сирији
Уочи кључног доласка Ердогана у Москву Кремљ поручује: Русија неће попустити - Sputnik Србија
Турски и руски војници током патроле у Сирији

Подсетимо, два лидера ће током састанка разговарати о примени споразума који су две земље потписале у септембру 2018. године у Сочију.

Споразум се односи на стварање демилитаризоване зоне у Идлибу, где је смештено више десетина различитих формација.

Протеклих дана дошло је до ескалације ситуације у тој зони након што је сиријска авијација напала турски конвој. Том приликом погинуло је више од 30 турских војника. Након тога турска војска је извела напад на положаје сиријске војске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала