Хашки трибунал није одобрио ослобађање шесторице Срба

© AP Photo / Седиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу
Седиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хашки трибунал за ратне злочине није одобрио ослобађање шесторице Срба који су издржали две трећине казне, пише "Политика".

Услове за превремено пуштање испунили су генерали Небојша Павковић, осуђен на 22 године а ухапшен 2005, Сретен Лукић, осуђен на 20 година а ухапшен 2005, Властимир Ђорђевић, осуђен на 18 година а ухапшен 2007, Радислав Крстић, осуђен на 35 година, а ухапшен 1998, и Радивоје Милетић, осуђен на 18 година а ухапшен 2005. године, као и бивши шеф Kризног штаба Српске Аутономне Регије Kрајина Радослав Брђанин.

Председник судског механизма који је наследио трибунал, Kармел Ађијус оценио да Радослав Брђанин који је одслужио 20 од 30 година казне затвора, не може да буде ослобођен због озбиљности злочина и јер није показао да се није довољно рехабилитовао.

"Политика" наводи да су тиме њима казне продужене, иако су државе у чијим затворима бораве дале повољна мишљења, признале њихову ресоцијализацију и предложиле да буду пуштени.

"Хашки суд покушава да нас подсети каква му је улога и став према народима из бивше СФРЈ. Очито је да само Србе не пуштају на превремену слободу, како је предвиђено правилима... То више није дискреционо право (председника суда), већ злоупотреба права председника суда", рекао је за лист Бранко Лукић, бранилац генерала полиције Сретена Лукића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала