Први случај коронавируса у Србији: Заражен мушкарац (43) из Суботице, у изолацији је и нема тегоба

© AP Photo / Cheng MinКоронавирус - лабораторијске анализе
Коронавирус - лабораторијске анализе - Sputnik Србија
Пратите нас
Мушкарац (43) из Суботице први је пацијент у Србији код кога је доказано присуство коронавируса. Тренутно је у изолацији, а министар здравља Зоран Лончар каже да се осећа добро.

У Србији се појавио први заражени пацијент код кога је доказано присуство корона вируса. Реч је о мушкарцу (43) из Суботице.

Он се јавио са симптомима који наликују обољењу које изазива Ковид-19. Узети су узорци и њихова обрада у лабораторији Института “Торлак” показала је да је пацијент позитиван на коронавирус.

Министар здравља Зоран Лончар је на ванредној конференцији за новинаре рекао да се пацијент из Суботице осећа добро и да нема никаве тегобе.

„У питању је човек који је боравио у више наврата у Будимпешти. Тамо му живи сестра која је имала респираторне тегобе и темературу - знаке сличне коронавирусу и вирусну упалу плућа. Он је боравио са њом, вратио се, осетио тегобе и јавио се. Био је крајње одговоран, изоловао се, децу је послао као бабе и деде. Остао је са супругом која му је само доносила храну. Посумњало се одмах на коронавирус, узете су анализе и стигао је резулатат“, рекао је Лончар.

Министар је рекао да је човек у излоцији у Суботици и да је узет узорак од свих особа које су биле у контакту са њим.

Нема разлога за панику

Лончар је напоменуо да нема разлога за панику и да је Србија спремна да се бори са оваквом ситуацијом.

"Наставићемо даље са свим мерама. Молим грађане да се придржавају тих мера. Нема места паници ни страху. Волео бих да скренем пажњу мушкарцима старијим од 75 година да смање своју изложеност одласка у затворне просторије са више људи и избегавају градски превоз и да заштите мало себе. Србија спремна за ово све што струка налаже ми ћемо одрадити", рекао је министар.

Рекао је да ће надлежни наставити грађане најстрансарентије да обавештавају о свим стварима које се дешавају и које су важне за грађане Србије.

Министар је навео и да ово није проблем само Србије већ глобални који не може да реши један земља.

"Вирус нема посао није му проблем да пређе границу. Мислим да треба да се састану сви министри земаља из Европе и да је неопходно да се зазузме заједнички став који би спроводиле све земље. Надам се да ће и до тога доћи, али док не дођемо до тога спроводићемо све што каже струка домаћа и Светска здраветвена организација и користити искуство других", рекао је Лончар.

Здравствени радници да се припреме за рад у изолацији

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се у наредном приоду може очекивати још случајева и у другим местима у Србији поготово у Београду

Он је казао да ће под надзор бити стављени сви за које се сумња да су оболели и напоменуо да сви здравствени радници треба да се озбиљно припреме за рад у изолацији и уз коришћење заштитмне опреме.

Кон је казао да ће поједини делови здравственог система бити жестоко оптерећени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала