Турска забранила избеглицама да прелазе морске границе са Грчком

© AFP 2023 / Dimitar Dilkoff Мигранти и избеглице пристижу на грчко острво Лезбос
Мигранти и избеглице пристижу на грчко острво Лезбос - Sputnik Србија
Пратите нас
Према налогу турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана, избеглицама није дозвољено да прелазе морске границе Турске и Грчке из безбедносних разлога, наводи се у саопштењу команде турске обалске страже.

„Према директиви председника и наредби Министарства унутрашњих послова избеглицама је забрањено да прелазе Егејско море због опасности. Дозвола за напуштање Турске није проширена и на морске границе. Јединице обалске страже улажу напоре како би спречили прелазак морских граница“, наводи се у саопштењу.

Турска је након заоштравања ситуације у сиријском Идлибу саопштила да више не може да задржава талас избеглица и отворила своје границе са ЕУ, куда је затим кренуло више хиљада миграната. За три дана Грчка је забележила око 20.000 покушаја преласка границе, где се налази на стотине полицајаца и војника.

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас изјавио је да се његова земља суочава са огромном навалом миграната, који су неколико година живели у Турској, као и да Грчка има доказе да је то кретање миграната испровоцирала Турска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала