Руски научници патентирали пренос енергије из свемира на Земљу

© Фото : Roscosmos/Sergey RyazanskiyСвитање са Међународне свемирске станице, фотографија космонаута Сергеја Рјазанског
Свитање са Међународне свемирске станице, фотографија космонаута Сергеја Рјазанског - Sputnik Србија
Пратите нас
Московски радио-технички институт Руске академије наука регистровао је патент за систем преноса енергије са соларне електране у орбити до планете Земље, показују подаци на веб-сајту руске Државне службе интелектуалне својине.

Према документу, руски научници су предложили постављање соларне електране на надморској висини између 300 и 1000 километара, а приликом преласка површинског рецептора, електрична енергија на Земљу преноси се помоћу микроталаса.

Пренос енергије на Земљу из свемира може: 1. Осигурати пренос енергије директно на подручја њене потрошње и, пре свега, на тешко доступна и велика географска подручја без прављења дугачких даљинских водова 2. Смањити употребу угљоводоничних горива, чија производња и сагоревање штетно утичу на биосферу“, наведено је у образложењу патента.

У документу је наведен сличан амерички патент из 1971. године, у коме је предложено стварање орбиталне соларне електране.

Тада је предложено да се електрана постави у геостационарну орбиту, приближне висине од 36.000 километара, што би јој омогућило да остане изнад истог подручја Земљине површине и обезбедило сталан пренос енергије.

Композитна слика спиралне галаксије НГЦ 4631 - Sputnik Србија
Мали зелени молекули: Научници тврде да су пронашли ванземаљске протеине

У овом конкретном случају, међутим, пријемна станица мора бити лоцирана на екватору планете. Руски предлог је, како се извештава, флексибилнији и омогућава пренос енергије у удаљене регионе планете.

Руски научници развијали су орбитални ласер са огледалом-репетитором, које ће преносити енергију у оне делове планете где је немогуће или изузетно тешко изградити електране, укључујући Арктик.

Прочитајте и:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала