Коронавирус допире и до свемира: Одложена руско-европска мисија „Егзо-Марс 2020“

© ESAОрбитер ЕгзоМарс прилази планети Марс
Орбитер ЕгзоМарс прилази планети Марс - Sputnik Србија
Пратите нас
„Роскосмос” и Европска свемирска агенција су одлучили да лансирање свемирске летелице „Егзо Марс 2020” за тражење трагова живота на Црвеној планети одложе за 2022. годину, саопштила је руска државна корпорација „Роскосмос”.

Према речима генералног директора „Роскосмоса” Дмитрија Рогозина, одлагање почетка ове руско-европске мисије за 2022. годину, а која има за циљ проучавање знакова живота на Марсу је условљено и пандемијом коронавируса, због које је практично прекинута могућност сарадње специјалиста из различитих земаља.

"Донели смо тешку и истовремено рационалну одлуку о одлагању мисије, која је, пре свега, условљена захтевима за максималну поузданост свих система свемирске летелице ‘Егзо Марс 2020’. Поред тога, на њу су утицале и околности више силе, проузроковане погоршањем епидемиолошке ситуације у Европи, што је практично зауставило пословна путовања наших стручњака у партнерске компаније”, наводи се у саопштењу Рогозина на сајту „Роскосмоса” .

Генерални директор ове компаније је уверен да ће мере које руски стручњаци и европске колеге предузимају за реализацију пројекта „бити оправдане и донети искључиво позитивне резултате у реализацији мисије”.

Подсетимо, прошле године је датум лансирања заједничке руско-европске мисије „Егзо Марс 2020“ два пута одложен након хаварије током испитивања европског падобранског система.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала