Кремљ: Учешће Путина на изборима 2024. зависи од низа фактора

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Учешће председника Русије Владимира Путина на изборима 2024. године зависиће од низа фактора, укључујући и ситуацију у светској економији, последица коронавируса и сукоба, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Ситуација у свету је добро позната. Она је врло бурна, да не кажемо изузетно турбулентна. Многе државе света, а посебно наша земља, налазе се у врло нестабилној ситуацији. Зато су у оваквим тешким годинама неке земље доносиле одлуку о могућности да актуелни председник остане и даље на свом путу. О томе је говорио Путин у свом говору. Ових тешких година управо стабилност власти, чврстина власти, доследност власти и имају огроман значај. Управо тиме се и водила (посланица Државне думе Валентина) Терешкова (предлажући амандман којим се садашњем председнику омогућава да учествује на председничким изборима). То је био њен аргумент са којим се сложио председник Путин“, објаснио је Песков новинарима.

На питање да прецизира да ли то значи да је Путин променио свој став о броју председничких мандата због ситуације у свету око Русије, портпарол председника је одговорио потврдно.

Такође је објаснио да под турбуленцијом и нестабилношћу сматра коронавирус, који већ сада има дубоке последице за светску економију.

„То је генерално скуп назнака могуће рецесије која би се могла назирати на хоризонту ─ глобалне економске рецесије. И укупност регионалних сукоба који такође имају утицаја. То су поступци разних земаља које су у супротности са међународним правом, укључујући и оне усмерене на увођење рестрикција према трећим земљама“, нагласио је Песков.

Он је додао да је „ситуација целог света постала мање стабилна“ у поређењу са периодом када је Путин први пут постао председник.

Песков је, такође, рекао да Путин још увек није помињао своју кандидатуру за изборе 2024. године и да је нагласио да пре тога предстоји још много времена и напорног рада.

Председник Русије Владимир Путин је, обраћајући се у уторак посланицима Државне думе, назвао несврсисходним предлог да се из Устава искључи ограничење броја председничких мандата. Шеф државе, при томе, сматра да је амандман о могућности да се актуелни председник кандидује на новим изборима могућ, али да је неопходна процена Уставног суда. Потом је Државна дума на пленарном заседању усвојила нацрт закона о измени устава, укључујући и амандман посланика из Јединствене Русије Валентине Терешкове, којим се актуелном председнику омогућава да учествује на председничким изборима.   

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала