Бугарски експерт: Бавећи се климатским променама, свет је пропустио ширење коронавируса

© REUTERS / Alfredo FalconeМаска у Риму (Италија)
Маска у Риму (Италија) - Sputnik Србија
Пратите нас
Увођење ванредног стања постаје модерно, изјавио је оснивач невладине организације Институт за истраживања тржишне привреде Красен Станчев и додао да се свет бавио климатским променама онда када је било најважније да се обрати пажња на убрзано ширење коронавируса.

Тим речима Станчев је одговорио на питање да ли ће економију спасити предлог Владе да се уведу мере превенције због ширења коронавируса.

„Сматрам да је тренутно у моди да се уводе ванредна стања. Неколико европских земаља, од којих нам је најближа Мађарска, већ су спровели ту идеју у дело“, рекао је он за „Бугарски национални радио“.

Свет фокусан на погрешне ствари

Према речима Станчева, када је било потребно да се обрати пажња на убрзано ширење коронавируса, то се није учинило, јер се „свет бавио другим стварима“.

„Европа се, на пример, бави питањем загађења. Оног дана када је објављена пандемија, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и други званичници из Брисела разговарали су о 25-годишњем програму за борбу против климатских промена. Дан раније у Лондону је одржан протест због могућности да милион или 2 милиона људи умре због тих промена. Људи се у суштини баве климатским променама, а не виде оно што им је пред носом“, изјавио је експерт.  

Станчев је такође критиковао став да је за ширење коронавируса крива глобализација.

Коронавирус у Италији - Sputnik Србија
Светска здравствена организација: Ово је пандемија

Предвиђања експерта

Бугарски експерт је рекао да сумња да губици изазвани коронавирусом могу да достигну три милијарде лева (1,72 милијарде долара), како је рекао раније бугарски премијер Бојко Борисов.

„У случају најгорег сценарија, који, наравно, увек мора да се узме у обзир - трошкови Министарства здравља би се удвостручили, односно ради се о додатних 300 милиона лева (172 милиона долара). Када је реч о туризму и трговини, вероватно ће доћи до пада од 1 одсто БДП-а, у најгорем случају то ће износити 1.2-1.3 милијарде лева (око 686 милиона долара)“, рекао је Станчев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала