Због терориста прекинута руско-турска патрола у Сирији

© AP Photo / Baderkhan AhmadТурски и руски војници током патроле у Сирији
Турски и руски војници током патроле у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Маршрута прве заједничке руско-турске патроле у Идлибу скраћена је због провокација банди које Турска не може да контролише, а које су искористиле цивиле као живи штит, саопштено је из Министарства одбране Русије.
„Предвиђена маршрута заједничке патроле је била скраћена због провокација, које су планирале терористичке банде које Турска не може да контролише. Терористи су у циљу провокација покушали да као живи штит искористе цивиле, укључујући жене и децу”, пише у саопштењу руског Министарства одбране.

Како још наводи руско Министарство одбране, да би спречили инциденте услед којих би могло доћи до страдања цивила, заједнички руско-турски координациони центар одлучио је да скрати маршруту прве заједничке патроле.

„Турској страни је након провокација банди дато додатно време за неутрализацију терористичких група и омогућавање безбедног патролирања ауто-путем М-4 у Сирији”, истиче се у саопштењу.

Прва заједничка патрола након састанка Путина и Ердогана

Подсетимо, данас је у зони деескалације у Сирији спроведена прва заједничка руско-турска патрола дуж стратешки важног ауто-пута М-4.

Заједничка патрола не само што би требало да обезбеди кретање цивила на значајном ауто-путу М-4 (Латакија-Алеп), већ и да гарантује да се оружани сукоб у региону не обнови.

У Москви су 5. марта одржани преговори председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, у вези са погоршањем ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Након састанка усвојен је заједнички документ. Стране су потврдиле своју посвећеност „Астанском формату“ и објавиле увођење режима прекида ватре од петка у поноћ. Такође је договорена заједничка патрола ауто-путем М-4.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да руско-турски договори треба да доведу до сталног прекида ватре у Сирији.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала