Грађани у паници опседају банкомате и без разлога „обарају систем“

© AFP 2023 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDБанкомат
Банкомат - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Страх и паника код грађана због епидемије коронавируса изазивају и пад система у банкама и немогућност плаћања картицама, па стручњаци апелују да не опседају банкомате.

И слике грађана у редовима пред банкоматима који стрпљиво чекају да подигну новац обележиле су прве дане увођења ванредног стања због коронавируса у нашој земљи.

Многи у редовима нису ни успели да дођу до новца јер га више није било у банкоматима, а невоља је и што грађани нису могли ни да плате робу картицом у једном од највећих трговинских ланаца у земљи.

Паника и страх код грађана празне банкомате

 Апсолутно је сигурно да је дневна фреквенција подизања новца на банкоматима сада знатно већа него у нормалној ситуацији, каже за Спутњик уредник портала „Каматица“ Душан Узелац. Зато, додаје, и долази до редова, па тако и несташице новца на банкоматима. То што новац у неком тренутку није могуће подићи није, међутим, разлог за додатну узбуну нити је неопходно да се доносе посебне мере и продубљује неки нови сет ограничења.

„И у мирнодопским ситуацијама потрошачи се не понашају рационално. Ирационално понашање у економији је одавно познат феномен и то маркетинг најбоље објашњава. Ирационалност у смислу страха тешко је савладати. Отуда и резон да је боље подићи све што се има на банковном рачуну. То је и објашњење зашто људи опседају банкомате“, објашњава Узелац.

Енормно подизање новца било је јуче и разлог због кога у једном од највећих трговинских ланаца у земљи роба није могла да се плати картицом. Данас је, међутим, све функционисало уобичајено.

Пад система

Како је новинару Спутњика данас речено, узрок је био у великој фреквенцији подизања новца са банковних рачуна због чега је дошло до  загушења и пада система у банкама. Отуда нису могле да функцинишу ни картице.

Узелац зато каже да није проблем у банкама и ликвидности, него у томе што треба смирити народ.

Страх је доминантна емоција. Цео живот се трудимо да га одагнамо. Лако га је иницирати, а тешко савладати, тако да је врло објашњиво ово садашње понашање. Не постоји други лек него да се народу објашњава, али није довољно само рећи да нема разлога за страх, него га треба убедити да се не плаши. А то је мало тежи посао“, истиче саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала