Помпео: Санкције против пет нуклеарних научника из Ирана

© AP Photo / Mohammad BernoИран, нуклеарни програм
Иран, нуклеарни програм - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су уписале пет нуклеарних научника из Ирана на санкциони списак, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Као одговор на неприхватљиву нуклеарну ескалацију иранског режима, америчко Министарство трговине додало је пет иранских научника на санкциони списак“, рекао је Помпео.

Према његовим речима, свих пет научника учествовали су у развоју нуклеарног оружја до 2004. године и још увек раде за иранску Владу.

Он није саопштио имена тих научника.

Помпео је додао да са становишта Америке „остаје много питања о неоткривеним детаљима протеклих нуклеарних активности Ирана“.

Кула Азади у Техерану - Sputnik Србија
Укинути санкције Ирану: Коронавирус је заједничка несрећа

Када је реч о ставу Москве, она је апеловала на Вашингтон да донесе одлуку о моменталном укидању санкција које крше фундаментална људска права у Ирану и истакла да светска пандемија није тренутак за свођење геополитичких рачуна.

Из Москве су истакли да је и у овако тешким условима Техеран одлучан да се придржава Заједничког свеобухватног акционог плана када је реч о решавању ситуације око нуклеарног програма Ирана.

Раније је ирански амабасадор у Русији Казем Џалали изјавио да ће Техеран остати веран Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања и нема намеру да напусти Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму.

Споразум о решавању проблема иранског нуклеарног програма

Иран и „шесторка“ међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Француска и Немачка) закључили су 14. јула 2015. године историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програмаЗаједнички свеобухватни акциони план, чија имплементација скида са Ирана економске и финансијске санкције које су раније увели СБ УН, САД и Европска унија. План је ступио на снагу 16. јануара 2016. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала