Мере државе које помажу грађане Србије и привреду у доба короне

© TanjugСедница Владе у Палати Србија
Седница Владе у Палати Србија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
После увођења ванредног стања у Србији због коронавируса свакодневно се доносе нове мере како би се олакшао живот грађанима и пословање привреде.

о Народна банка Србије смањила је трошкове кредитирања снижавањем референтне каматне стопе омогућивши на тај начин ниже трошкове пословања.

о НБС одлучила да се пропише застој (мораторијум) у отплати обавеза дужника. Мораторијум је прописан за све дужнике који то желе - физичка и правна лица, а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од трајања ванредног стања у Србији. У овом периоду дужник неће бити у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита, односно лизинга.

о Током трајања ванредног стања банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела неизмирена потраживања, и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

о Како би предупредила негативне ефекте коронавируса на економију и привреду, и стимулисала њен раст, Влада Србије је одлучила да уложи 24 милијарде динара, пре свега у  капиталне инфраструктурне пројекте.

© Depositphotos.com / KryzhovЗапослене мајке деце до 12 година примаће пуну плату останком код куће
Мере државе које помажу грађане Србије и привреду у доба короне - Sputnik Србија
Запослене мајке деце до 12 година примаће пуну плату останком код куће

о Пензионерима и домаћинствима у којима има пензионера одложено је плаћање рачуна комуналија за фебруар, март и април. Након тога они ће моћи да их плате без камате.

о Републички фонд за здравствено осигурање одлучио је да свима који су на боловању оно буде аутоматски продужено 30 дана, као и да ће обрасци из 2019. године за ослобађање партиципације важити и даље.

о Електронски рецепти уместо шест важиће девет месеци, а сви који имају симптоме корона вируса морају бити прегледани без обзира на то да ли им је оверена здравствена књижица. 

о Мајке деце до 12 година које остану код куће примаће пуну плату без икаквих последица.

о Влада Србије заједно са представницима синдиката разматра да се запосленима који морају на боловање због коронавируса обезбеди пуна плата.

Мобилни телефон - Sputnik Србија
Нове телефонске линије за информације о коронавирусу

о Ограничено је повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. 

о Најављене су строге казне за подизање цена у време ванредног стања, и оне могу ићи само у границама међугодишње стопе инфлације.

о Пооштрена је мера која се односи на забрану извоза лекова и сада се забрана извоза односи не само на лекове произведене у Србији, већ на све лекове који се налазе на територији наше земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала