Нема отпуштања — милијарде за спас руске економије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска Влада формирала је антикризни фонд у висини од 300 милијарди рубаља и донела низ мера како би подржала економију и ублажила негативне последице коронавируса.

План о мерама је донет почетком недеље, а усмерен је на пружање подршке становништву, индустрији у ризичној зони и малом и средњем предузетништву.

Михаил Бељајев, експерт са Руског института за стратешка истраживања истиче да су овакве мере Владе адекватне и правовремене јер треба пружити подршку целокупном друштву, економији, али пре свега малим и средњим предузећима која чине основу економског система. 

„Мали и средњи бизнис најосетљивије реагују на економска превирања и нестабилност. Влада је одложила плаћање осигурања, пореза, царина за разне категорије, укључујући чак и изнајмљивање простора. Шта то значи? Да је фактички држава обезбедила овим предузећима бескаматне кредите на одређени временски период што им омогућава да не троше своје оскудне ресурсе“, рекао је експерт.

Милијарде за помоћ малом и средњем предузетништву

За мала и средња предузећа уз тромесечно одлагање плаћања пореза и осигурања, предвиђају се и програми кредитирања уз камате ниже од тржишних, повећање финансијске атрактивности програма за рефинансирање кредита и одлагање плаћања за изнајмљивање државних и општинских просторија.

Власти планирају да контролишу ситуацију на тржишту рада, а нарочито у градовима чији опстанак зависи од само једне фабрике или индустрије. Такође постоје гаранције власти да људи неће остајати без посла и да неће доћи до смањивања плата. Ипак бојазан постоји да ће до проблема доћи управо у приватном сектору, на шта упозорава економиста Николај Ахапкин:

„Све то су очигледне ствари које треба радити како би се смекшала ситуација. Али то ипак није решење проблема. Треба поћи од тога да велики број становништва чине људи који раде у приватном сектору, где ће се приходи смањивати, па ће и становништво страдати због тога“.

Подршка и обезбеђивање робе за прву помоћ становништву

Према речима руских експерата, руска Влада настоји да обезбеди храну, намирнице и лекове, како би становништво било осигурано и како се не би стварала непотребна паника међу људима.

Управо због тога ће бити одобрени краткорочни повољни кредити, укинуте увозне царине и друге олакшице за робу од друштвеног значаја. Тржиште ће бити отворено за стране лекове и медицинску опрему.

Такође, када је реч о државним куповинама, привремено ће престати да важи правило „трећи је вишак“ на основу ког је постојала забрана куповине страног производа у случају да у понуди постоје бар два иста руска производа.

Подршка индустрији која се налази у ризичној зони

Авио компаније и туристичке агенције спадају у ризичну зону, јер су претрпеле највеће губитке због корона вируса. Уз мере као што су забрана инспекције, обустава банкротства, одлагање плаћања пореза, предвиђене су и посебне мере које предвиђају компензацију губитака и покривање штете туристичким агенцијама које су повезане са неповратним тарифама на авионски превоз. Спортски објекти који су суочени са мањим бројем посетилаца, добиће подршку, а лизинг компаније докапитализацију.

Састанак премијерке Ане Брнабић и председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведевау Палати „Србија“ - Sputnik Србија
Оштра порука Русије Западу: Престаните да се бавите менторством, имамо озбиљније проблеме

Руски експерти објашњавају да је коронавирус по природи ствари утицао на прекид потока људи, па делимично и робе, па су ове индустријске гране прве доживеле удар и претрпеле велике губитке и још увек их трпе.

Системске мере

Експерти истичу да у овим околностима није јасно колико ће дубок утицај на руску економију имати коронавирус и пад цена нафте на тржишту, због тога су мере владе подразумевале и појачану активност Централне банке у обезбеђивању тржиштима потребне валутне и девизне ликвидности, а у случају потребе она може применити и мере које „олакшавају прилагођавање финансијских институција на динамичну промену тржишних услова“. 

Ситуација је још увек неизвесна и ефекат предузетих мера ће постати видљив тек за неколико месеци, подсећају експерти. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала