Будућност је већ почела: Како „паметне“ технологије мењају живот становника Русије

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаКамере за видео-надзор на мосту у Москви
Камере за видео-надзор на мосту у Москви - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Приволшком федералном округу Русије технологије се уводе у најразличитије области живота. Праћење квалитета ваздуха, сензори пуњења канти за смеће, праћење кретања јавног превоза, услуге укључивања грађана у градску управу – све то се појављује у оквиру пројекта „Паметни град“.

Овај округ већ је осетио прве резултате увођења паметних технологија: смањење трошкова уличне расвете, смањење броја несрећа на путевима, убрзавање општинских решења, наводи званични сајт Министарства грађевине Русије.

Паметним системима за мерење заједничке потрошње свих врста комуналних услуга опремљено је 85 одсто стамбених зграда у Казању, 100 одсто у Инополису и 49 одсто у седам градова у региону. Такође се формира централизовани систем за даљинско прикупљање информација о потрошњи електричне енергије. Електродистибутерска компанија повезала је бројила 11.000 кућа широм републике на своју аналитичку платформу, а у плану је да се следеће године повеже још 1.700 кућа.

Семафор и знак за пешаке - Sputnik Србија
Русија уводи дигитализоване пешачке прелазе: Телефони ће обавештавати кориснике о опасности

Технологије активно помажу и у области саобраћаја. У Приволжју уводе систем аутоматског фото- и видео-снимања саобраћајних прекршаја, интелигентно управљање градским јавним превозом, интелигентну контролу саобраћаја. Истовремено, праве се безбедне и удобне чекаонице за јавни превоз, систем административног градског паркинг простора и систем за надгледање стања на коловозима.

Пројекат „Безбедан град“ одговара за безбедност становника. На пример, у Нижњем Новгороду пројекат „Безбедан град“ укључује 602 камере за видео-надзор у свим деловима града, 204 апарата за хитну везу између грађана и полиције, чије позиве прима оператер центра за видео-надзор.

Део „Паметног града“ су све могуће иновације у градским срединама, као што су енергетски ефикасно градско осветљење, аутоматизована контрола рада путне и комуналне технике, имплементација аутоматизованог система изнајмљивања и „шеринга“, јавни бежични интернет.

Аутомобил службе Јандекс-такси у Москви - Sputnik Србија
Беспилотни такси запловиће Москвом (фото)

У Саратову и Енгелском општинском реону функционише аутоматизовани систем за контролу осветљења који централно контролише све тачке напајања и омогућава рационалније коришћење ресурса.  

„Паметни град“ реализује Министарство грађевинарства и стамбено-комуналних услуга Русије. До 2024. године сви градови са више од сто хиљада становника требало би да уведу дигитални модел економског управљања. Циљ ових увођења није само дигитална аутоматизација процеса, већ и повећање укупне ефикасности градске инфраструктуре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала