Моја Русија: Казањ – трећа престоница Русије /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКазањ
Казањ - Sputnik Србија
Пратите нас
Казањ је град два народа, две културе, две религије, два језика и две реке. То је град хиљадугодишње историје, за који је царица Катарина Велика рекла да „по својој величини и лепоти заостаје само за Санкт Петербургом“.

Са нешто више од милион и 200 хиљада житеља Казањ је шести град у Русији по броју становника. Овде се преплићу две велике културе – руска и татарска.

Престоница Татарстана је пример међурелигијске толеранције, где вековима ислам и хришћанство коегзистирају у миру и хармонији и где се цркве граде тик поред џамија.

Постоји неколико верзија о пореклу имена овог града. Легенда каже да је чаробњак посаветовао локално становништво – волшке Бугаре – да подигну град на месту на коме ће у котлу укопаном у земљу прокључати вода без ватре. Вода је, легенда каже, прокључала на обали језера Кабан, где је подигнут нови град, који је добио име по речи „казан“ и од тада овде живот непрестано кључа.

Срце града је Казањски кремљ, који је у 16. веку изградио Иван Грозни... Ту се налази и главна џамија Татарстана и једна од највећих у Европи – Кул Шариф џамија.

Али приповедање о Казању, трећој престоници Русије, не може бити потпуно без приче о Икони Казањске Богородице, најцењеније међу православним Русима, којој се изгубио сваки траг.
Данас се Казањ сматра једним од најудобнијих градова за живот у Русији и једним од најуређенијих. Има развијену привреду и индустрију, а управо у овом граду су произведена и три војна хеликоптера Ми-17В-5, које је Србија недавно набавила од Русије.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала