Руски виролог објаснио како је Британија капитурала пред короном

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија
Пратите нас
Првобитна идеја Лондона да се на посебан начин бори против вируса короне је била глупа, сматра руски виролог Виктор Зујев у интервјуу за портал „Взгљад“. На крају, Влада је ипак морала да уведе карантин у целој земљи.
„Идеја му је била глупа. Не желим тако да говорим, али је то истина. Џонсон није схватао ситуацију и био је изгубљен због своје ексцентричности. Његов став је гласио: 'Нека сви прележе болест, нека умре свако, ко треба да умре, али ми ћемо створити колективни имунитет'. Међутим, чињеница је да се још увек не зна који ниво имунитета се формира после коронавируса“, рекао је доктор медицинских наука, коментаришући одлуку британског премијера Бориса Џонсона да одустане од експеримената везаних за борбу против новог вируса и увођења карантина у земљи.

Он је објаснио да се имунитети разликују.

„На пример, после малих богиња развија се јак имунитет, што није случај након грипа. Због тога нам се саветује да се сваке године вакцинишемо против грипа“, објаснио је виролог.

Кола хитне помоћи у Москви - Sputnik Србија
Како Русија спречава масовно ширење вируса

Русија међу најнапреднијим земљама у борби против короне

Он је додао да у Русији није било дебата о идеји колективног имунитета.

„Пре три месеца смо предузеле најенергичније и озбиљне мере. Санитарни кордони уведени су на свим аеродромима, морским лука и на граничним прелазима. То нас је довело ту где смо сада“, изјавио је Зујев.

Он је истакао да није чудо то што је Светска здравствена организација назвала Русију једном од најнапреднијих земаља када је реч о организацији борбе против вируса корона, те да није необично што она сада помаже другим земљама.

Кина - Sputnik Србија
Брутално, али ефикасно: Како је Кина зауздала корону

Кина се подједнако добро показала у борби

Према његовим речима, Кина је била подједнако енергична у борби са новим вирусом.

„Читави региони су били под карантином. А те земље, које су само пратиле ситуацију, доспеле су у катастрофалну ситуацију. Мислим на Италију и Шпанију. Ни Немачка није у много бољој ситуацији“, закључио је виролог.

И Британија у карантину

Британски премијер Борис Џонсон увео је 23. марта карантин у Великој Британији. У периоду од најмање три недеље, Британцима ће бити дозвољено да напуштају куће само због најосновнијих потреба. Одлазак на посао могућ је само уколико је то апсолутно неопходно.

Џонсон је такође изјавио да, уколико се превише људи одједном разболи, земља неће моћи да се носи с тим.

Лондон је раније планирао да се на посебан начин бори против вируса. Британске власти су сматрале да треба спасити само старије особе, а да ће већина осталих становника прележати вирус „на ногама“ - и да ће од тада Британци имати колективни имунитет.

Број заражених вирусом корона у Великој Британији за 24 часа повећан је за 967, што износи укупно 6.650 случајева заразе, а укупно преминулих је 335 особа.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала