Свету предстоји нова епоха: Цена нафте од 20 долара по барелу

© Fotolia / AshDesignЦена нафте
Цена нафте - Sputnik Србија
Пратите нас
Ценовни рат између Москве, Ријада и Вашингтона прети настанку епохе када ће вредност нафте бити 20 долара по барелу, навело је јапанско издање „Нихон кејдзај“.
„Три стуба - САД, Русија и Саудијска Арабија - покренула су дискусију о томе ко ће кога да толерише, ставивши коцку на хегемонију на тржиште нафте, због чега и друге земље које производе нафту трпе. Свуда су знаци банкрота. Нема изгледа за повећањем цена“, наводи издање.

Према навођењу издања, због тренутне ситуације са пандемијом вируса корона, трпеће други произвођачи нафте.

Венецуела је од Међународног монетарног фонда тражила пет милијарди долара за борбу против болести, а сличну суму тражио је и Иран, први пут од 1962. године. Издање наводи да је Иран друга земља ОПЕК-а по обиму производње нафте, иако је под америчким санкцијама.

Нафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају - Sputnik Србија
Швајцарски аналитичари: Русија у предности у нафтном рату

Ценовни рат је тежак ударац и за афричке чланове нафтног картела, навело је издање.

Могући распад ОПЕК-а

„Руски председник Владимир Путин помно посматра ситуацију са америчком нафтом из шкриљаца. Мало је вероватно да ће се он зближити са Саудијском Арабијом. Док се трио такмичи у томе ко ће дуже истрајати, чланови ОПЕК-а могу да почну да се одвајају од те организације, јер неће моћи да одрже тај темпо“, пренело је издање.

Уколико се такав сценарио оствари, ОПЕК би поново могао да постане организација у коју улазе само земље Персијског залива које производе нафту , закључио је „Нихон кејдзај“.

Подсетимо, чланице споразума ОПЕК плус нису успеле 6. марта да се договоре о продужетку споразума о смањењу производње нафте. Москва је предлагала да постојећи услови остану на снази, док је Ријад тражио да се производња нафте додатно смањи. Због тога су од 1. априла укинута ограничења производње у земљама-чланицама бившег савеза.

 У светлу распада споразума ОПЕК плус, као и успоравања потражње на тржишту услед избијања коронавируса, цене нафте су се готово преполовиле од почетка марта. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала