Светски лидери позвани да формирају глобалну владу

Владари
Владари - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши британски премијер Гордон Браун позвао је светске лидере да формирају привремену глобалну владу која би се бавила решавањем двоструке кризе — здравствене и економске, која је проузрокована пандемијом новог вируса корона.
„То није нешто што се може решити у једној земљи. Мора да постоји координисан глобални одговор“, поручио је Браун, који је био у центру светских збивања 2008. године током велике економске кризе.

Браун сматра да је сада неопходно оформити оперативну групу која би укључила светске лидере, здравствене стручњаке и шефове међународних организација, који би имали извршна овлашћења, пренео је „Гардијан“.

Тренутна криза, према оцени Брауна, разликује се од светске економске кризе 2008. године.

Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пандемија изговор за још дубљу светску кризу: Милијарде долара се повлаче из земаља у развоју
„То је био економски проблем који је имао економске узроке и економско решење. Сада је у питању пре свега хитна медицинска ситуација и мора се заједнички деловати како би се то решило, али што више интервенишете у тој области, то више доводите економију у ризик“, рекао је Браун.

Предложена оперативна група би се против кризе борила на два фронта, рекао је Браун и у том контексту навео неопходност координисаних напора да се пронађе вакцина, организује производња и спречи профитерство.

Браун сматра да би Светска банка и Међународни монетарни фонд требало да имају већу финансијску моћ како би се изборили са ефектима кризе на земље са ниским и средњим дохотком.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала