Трамп потписао: Два билиона долара за стимулисање економије

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп потписао је закон који предвиђа пакет економске помоћи у вредности од 2,2 билиона долара, чији је циљ ублажавање економског и фискалног хаоса изазваног пандемијом вируса корона.

„Желим да се захвалим демократама и републиканцима што су ставили Америку на прво место", рекао је Трамп на церемонији потписивања у Белој кући.

​Он је додао да би владине мере помоћи могле свеукупно премашити шест билиона долара.

Како се наводи, то је највећи пакет помоћи у историји Сједињених Америчких Држава.

Штампање долара - Sputnik Србија
Америка почиње неограничено да штампа доларе: Шта ће бити са инфлацијом?

Раније су амерички Сенат и Представнички дом Конгреса одобрили економски пакет.

Закон предвиђа 2,2 билиона долара за стимулацију економије, од чега је 350 милијарди долара издвојено за подршку малог бизниса, 250 милијарди за продужено осигурање за незапослене, 46 милијарди за непосредну борбу против вируса корона.

Осим тога, још 500 милијарди долара биће издвојено за формирање стабилизационог фонда за подршку предузећа, савезних држава и градова, који ће претрпети највећу штету од вируса корона.

Та сума ће укључивати и средства за подршку путничких авио-компанија (25 милијарди) и 17 милијарди за позајмице „предузећима, која су од важности за националну безбедност“, пре свега компанији „Боинг“ која се нашла у тешкој ситуацији због проблема са авионом „боинг 737 макс“ и падом потражње, јер су летови скоро потпуно обустављени.

Притом, пословне структуре које припадају Трампу или другим члановима администрације или Конгреса не могу рачунати на помоћ.

Нацрт закона такође предвиђа паушалне исплате милионима америчких пореских обвезника са приходом до 75.000 долара годишње – по 1.200 долара по одраслој особи и по 500 на свако дете. У те сврхе ће бити издвојено око 500 милијарди долара.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала