УН позивају на рат против корона вируса

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш  - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш апеловао је на све земље да покажу солидарност и координишу напоре, јер је свет тренутно у рату против вируса корона, преноси „Еуроњуз".

Према његовим речима, Светска здравствена организација се од самог почетка појављивања вируса руководила јасним принципима, али „државе-чланице УН нису одмах реаговале”. Гутереш је истовремено нагласио да сада нема смисла да једни друге оптужују и разјашњавају ко је крив.

„Сада је потребно да се координисано уједине све снаге, како би се зауставило ширење пандемије и обезбедила ефикасна помоћ грађанима и становницима масовним прикупљањем средстава. Ми смо у рату против вируса корона. Морамо се са тиме изборити ратном економијом”, истакао је Гутереш.

Он је нагласио да су се поједине војне формације одазвале на његов апел на глобални прекид рата у условима пандемије.

Јужнокорејски војници у заштитним оделима током дезинфекције у Даегуу у Јужној Кореји - Sputnik Србија
Сви ратови да стану како би свет ударио на заједничког непријатеља

„Наложио сам свим својим специјалним изасланицима у Сирији, Јемену, Либији и другим местима где трају сукоби, да се увере да су пушке утихнуле. Поједине војне формације су већ позитивно одговориле. Нажалост, низ терористичких организација, које никога и ништа не поштују, одбијају да се одазову апелу. Ипак, примећујем да у свету расте свест о томе да је само један рат приоритет, а то је рат против вируса корона”, изјавио је он.

Према његовим речима, с обзиром на саопштење Међународне организације рада да 25 милиона људи може остати без посла због кризе са вирусом, неопходно је формулисати јасну стратегију, чији ће главни кораци бити искорењивање вируса и стварање услова за брз опоравак економије. 

„Ми морамо ‘сломити криву’, морамо уништити вирус у корену и истовремено прикупљати ресурсе о којима сам говорио. Морамо усмерити светску економију на то да се пружи помоћ обичним људима, који ће изгубити посао или плату, да се потпомогну послови који морају опстати, а затим дâ подстицај оживљавању економије. Али пре тога морамо преузети контролу над пандемијом”, истакао је он.

Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Гутереш: Свету је потребан ратни план

Гутереш сматра да су људи схватили да је ситуација озбиљна и да ће бити још озбиљнија уколико свет не покаже солидарност и уколико не успе да ефикасно координише снаге.

„Ако не зауставимо развој вируса, милиони људи ће се заразити, милиони људи који могу умрети. То се не сме допустити. Понављам: немамо алтернативу строгим мерама које је изнела Светска здравствена организација”, закључио је генерали секретар УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала