„Росњефт” прекида пословање у Венецуели

© Sputnik / Максим БлиновРосњефт
Росњефт - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска државна нафтна компанија „Росњефт" објавила је да прекида пословање у Венецуели као и да продаје све активе у тој земљи компанији, која је у власништву руске Владе, саопштено је из компаније.

„Данас је компанија 'Росњефт' склопила споразум са компанијом, која је у стопостотном власништву руске Владе, о продаји акција и прекиду учешћа у свим пројектима у Венецуели, укључујући и акције у предузећима 'Петромонагас', 'Петроперија', 'Бокерон', 'Петромиранда' и 'Петровикториа', у предузећима за пружање нафтних услуга и трговинским операцијама. На основу договора, све активе и трговинске операције компаније 'Росњефт' у Венецуели и/или повезане са Венецуелом ће бити продате или затворене", наводи се у документу. 

Како се наводи, „Росњефт" ће добити свој пакет акција од 9,6 одсто.

Прес-служба владиног кабинета Русије је потврдила агенцији РИА „Новости" да је влада Русије откупила активе у Венецуели од „Росњефта", и да су сада у власиштву компаније, која у потпуности припада властима.

„Росњефт" очекује да САД одрже обећање и укину санкције подружницама

Портпарол компаније Михаил Леонтјев је изјавио да је „Росњефт" продајом актива  у Венецуели испунио своју обавезу према акционарима и да сада с правом рачуна да ће амерички регулатори испунити обећања, која су јавно дали, односно да ће укинути санкције ћеркама-компанијама „Росњефта".

Росњефт - Sputnik Србија
Помпео оптужио Русију да тргује са Венецуелом упркос санкцијама

„Ми смо, као међународно јавно предузеће испунили своје обавезе према нашим акционарима у оваквој ситуацији у свету. Испунили смо наше обавезе и сада имамо право да очекујемо да амерички регулатори испуне јавно дата обећања", истакао је Леонтјев.

Према његовим речима, „даљу судбину пакета акција, које ће руска компанија добити у замену за активе, решаваће акционари компаније 'Росњефт'".

Он је нагласио да склопљени посао одговара свим акционарима компаније. 

Раније је Миистарство финансија САД, које је увело санкције двема подружницама  „Росњефта" - „Росњефт трејдинг“ и „ТНК Трејдинг“ у Швјацарској, саопштило да санкције могу бити укинуте уколико руска компанија предузме „конкретне, значајне кораке, који се могу проверити".

САД су  подружницама „Росњефта“ дале рок да до 20. маја прекину пословање са Венецуелом, саопштила је Управа за контролу страних актива.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала