Америчка војска напушта војну базу у Ираку

© AFP 2023 / ALI AL-SAADIАмерички војници стоје у ставу мирно испред америчких и ирачких (Д) заставама током церемоније примопредаје у близини ирачког града Хавија
Амерички војници стоје у ставу мирно испред америчких и ирачких (Д) заставама током церемоније примопредаје у близини ирачког града Хавија - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународна коалиција на челу са САД саопштила је да напушта ваздухопловну базу К-1, која се налази у области ирачког града Киркук, која прелази под управу ирачке војске.

„Данас, 29. марта, одржана је церемонија током које су уједињене оперативне групе операције 'Непоколебљива одлучност' предале специјалну зону међународне колације у ваздухопловној бази Киркук (К-1) ирачким снагама безбедности", наводи се у саопштењу коалиције.

Коалација истиче да се тренутно спроводи раније планирана дислокација снага, што никако није повезано са недавним нападом на војне базе у Ираку, или са ситуацијом са пандемијом вируса корона.

Такође је прецизирано да је коалиција напуштањем базе предала влади Ирака имовину у вредности од милион долара.

Раније су снаге коалиције САД напустиле војну базу, која се налази код ирачког града Мосул.

Подсетимо, 14. марта је војна база Таџи, северно од Багдада, у којој су стационирани војници САД и њихових савезника, поново била мета баражног ракетног напада.
Овај напад се догодио само неколико дана после сличног ракетног удара на ту базу у којем су настрадала тројица војника, два америчка и један британски, преноси Танјуг.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала