Нуклеарне и биолошке трупе руске војске у борби против короне

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаВојници на обуци против зрачења и биолошке и хемијске заштите
Војници на обуци против зрачења и биолошке и хемијске заштите - Sputnik Србија
Пратите нас
У Свердловску су нуклеарне, биолошке и хемијске трупе Руске војске за заштиту први пут примениле нове унифициране машине УТМ-80М за борбу против вируса корона и „комплетно специјално чишћење војне технике“.

Том приликом трупе за заштите Стратешких оружаних снага дезинфиковале су више од 80 јединица технике, укључујући и системе за лансирање покретног ракетног система“, наведено је у саопштењу војног одсека.  

„Јединствене машине омогућавају потпуно чишћење до пет јединица габаритне војне технике за сат времена.“

Нуклеарне и биолошке трупе елиминишу корону

Према званичним подацима, нуклеарне, биолошке и хемијске трупе заштите Русије састоје се од 15 лабораторија, 2065 машина за специјално чишћење и 20 хиљадаприпадника  војног особља. До 2027. године снабдевање ових трупа модерним моделима посебне опреме требало би да достигне 93 одсто.

Лекар у заштитном оделу у болници у Московској области - Sputnik Србија
„Ростех“ развио ново заштитно одело за вирус корона

Елиминација претњи од инфекције

УТМ-80М је намењен за дегазацију, деконтаминацију и дезинфекцију габаритних објеката, наоружања и војне технике. Машина може да ради померањем плаформе оператера дуж објекта који се чисти на висини до 10 метара. Комплекс УТМ-80М конструисала је „Инжењерско-индустријска компанија“ („Инпроком“). 

Према подацима овог предузећа, осим дезинфекције, машина може да чисти војну технику од леда, узима воду из резервоара, подгрева течност у резервоарима на ниским температурама, да ствара неопходну концентрацију детерџента (за прање хемијских супстанци), да обезбеђује радио-комуникацију и размену кодиране информације преко телефона. 

УТМ-80М је конструисана на шасији КамАЗ-63501. Посаду комплекса чине три човека, маса је 26,24 тоне, капацитет три резервоара од шест хиљада литара, максимална висина објекта који се чисти је 17 метара.

„Овај систем омогућава употребу машине за специјално чишћење ракетне технике, војне технике копнене војске, као што су тактички ракетни комплекс ’Точка У‘, тенкови Т-72Б3, оклопни транспортер БТР-82А, борбена возила пешадије БМП-2 у тешко проходним местима на маршу“, наведено је у материјалу Министарства одбране Русије.
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија
У Русији направљена три препарата против вируса корона

Осим УТМ-80М, нуклеарне, биолошке и хемијске трупе заштите користе и специјалне машине-станице АРС-14КМ. Она је такође предвиђена за дезинфекцију, дегазацију и деконтаминацију наоружања и војне ехнике, појединих делова терена и путева, привремених складишта воде, транспорта и загревања различитих хемијских раствора. 

„Искуство у Италији“

Према мишљењу стручњака, трупе заштите Русије опремљене су на прилично високом техничком нивоу. Више од 20 машина за дезифекцију, специјална опрема, специјалисти из области вирусологије и медицинске екипе послате су у Италију транспортним авионима Ил-76. У ноћи 26. марта конвој са руским трупама завршио је марш у граду Бергамо.

„Руски конвој укључује мобилни комплекс за анализу и дијагностику, покретну дезинфекцијску опрему са залихама дезинфекционих средстава и посебну опрему за пружање квалификоване помоћи тешким пацијентима који су оболели од коронавирусне инфекције“, наводи се у извештају Министарства одбране Руске Федерације.

Министарство одбране истиче да су осим војне технике, специјалисти нуклеарних, биолошких и хемијских трупа дезинфековали одређене делове терена и путева, контејнера за привремено складиштење и транспорт воде, као и специјалну опрему за чишћење.

Отварање саобраћајнице на јужном подножју Кутузовског проспекта - Sputnik Србија
Беспилотни аутомобили дезинфикују улице Русије

Према речима генерала потпуковника Игора Кирилова, начелника трупа заштите оружаних снага, „војно особље ће стећи велико искуство у суочавањ

у са последицама на другом месту, у интересу целе државе“. Нагласио је да мисија у Италији „ни на који начин неће утицати на борбену спремност и способност трупа да извршавају мисије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала