Помоћ државе привреди 5,1 милијарди евра, сваком пунолетном грађанину по 100 евра /видео/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСиниша Мали и Марко Чадеж представљају економске мере у време пандемије
Синиша Мали и Марко Чадеж представљају економске мере у време пандемије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пакет помоћи привреди због последица вируса корона вредан је 5,1 милијарди евра, а сваки пунолетан грађанин добиће по 100 евра, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Пакет помоћи привреди који ће ублажити кризу насталу због пандемије вируса корона представили су министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Динари - Sputnik Србија
Како ће Србија да спаси привреду од удара вируса корона

„Сачекали смо да видимо какве су последице кризе на нашу економију и које мере су предузеле друге земље. Пакет мера има два циља, очување нивоа запослености и помоћ предузећима која су највише погођена, превасходно предузетници, микро, мала и средња предузећа у приватном сектору“, рекао је Мали који се извинио у име председника Србије Александра Вучића и рекао да он није на представљању јер се не осећа добро.

Мали је рекао да помоћ неће моћи да добију предузећа која су током ванредног стања смањила број запослених за 10 или више одсто.

Министар финансија је истакао да је вредност пакета једнака вредности половине годишњег буџета Србије и додао да је програм помоћи подељен у четири дела.

Пореска политика

Предвиђене су три мере: одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе у периоду ванредног стања, најмање три месеца, затим одлагање плаћања пореза на добит за други квартал, те ослобађање од ПДВ-а на све донације, Укупна вредност овог дела је 1,3 милијарде евра.

Сва приватна предузећа ове обавезе моћи ће да плате на 24 рате, али не пре јануара 2021.

„Охрабрујемо предузећа да не отпуштају запослене и да исплаћују нето зараде“, рекао је Мали.

Помоћ запосленима

Предузетницима и сваком запосленом у малим, микро и средњим предузећима држава ће уплатити по три минималне зараде у наредна три месеца.

„То обухвата више од 900.000 људи који су најтеже погођени и то ће износити 97,3 милијарде динара“, рекао је Мали.

Влада предлаже и подршку од 50 одсто минималне зараде за све оне који су добили решење о престанку рада током ванредног стања.

Подршка ликвидности привреде

За подршку ликвидности привреде предвиђене су 2,2 милијарде евра, а кроз Фонд за развој још 200 милиона евра кроз субвенционисане и јефтине кредите за мала, микро и средња предузећа.

„Идемо и са гарантном шемом од две милијарде евра, у питању су кредити иза којих ће стајати држава, а банке неће имати велики ризик. Моћи ће да их узму предузетници за ликвидност и обртна средства“, рекао је министар финансија.

Директна помоћ грађанима

Сваки пунолетан грађанин добиће противвредност од 100 евра, и за то је намењено 170 милијарди динара

Пратићемо стање и доносити нове мере

Министар финансија најавио је да ће држава пратити шта се догађа у привреди и додао да „не искључује могућност доношења нових мера“.

„Новац за помоћ запосленима ићи ће на рачун запослених, а не послодаваца. Како ће грађани добијати директну новчану помоћ државе, разрадићемо у наредних десетак дана“, додао је Мали.

Он је подсетио да је држава већ донела више економских мера, као што је повећање плата од 10 одсто здравственим радницима, једнократна помоћ од 4.000 динара пензионерима, која ће бити исплаћена заједно са целом пензијом 10. априла, мораторијум на кредите, смањење референтне каматне стопе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала