Руски кинолог: Ево како да што боље проведете време са псом у самоизолацији

CC0 / pixabay / Пас
Пас - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Руске кинолошке федерације Владимир Голубјов саветује власницима паса да током самоизолације обезбеде довољно хране за њих, али и да се више играју и комуницирају са својим љубимцима, као и да их науче новим командама.
„Током карантина, неопходно је побринути се о довољним количинама хране за псе. Ово је посебно важно за оне чији љубимци су на посебном режиму исхране због здравља, као и за оне чији љубимци одбијају храну других произвођача, осим оне на коју су навикли. Промена хране може представљати велики стрес за животињу и зато је брига о залихама на првом месту“, истакао је Голубјов.

Према његовим речима, неће бити наодмет ни набавка посластица ни едукативних играчака, као ни довољних количина средстава за хигијену: упијајућих пелена и дезинфекционих средстава.

Апликације за обучавање паса

Због више слободног времена у периоду самоизолације, Голубјов предлаже да се поред комуникације са љубимцем, то време искористи и за учење нових команди, а потребне информације се могу добити преко специјализованих апликација за паметне телефоне.

„Ове апликације садрже око 100 команди за поступно обучавање, укључујући видео-снимке и примере. Скоро преко свих њих  могућа је повратна комуникација с дресером, коме можете поставити сва питања која вас интересују“, саветује Голубјов.

Поред тога, према његовим речима, многи кинолози у насталој ситуацији омогућили су бесплатне онлајн маратоне за дресуру паса, што је одлична могућност да љубимац научи нове команде.  

Онлајн сервиси

У случају да љубимац осети неке симптоме или да имате питање за ветеринара, Голубјов саветује да се ветеринарима обратите најпре онлајн – посредством одговарајућих апликација.

„Преко ових сервиса може се комуницирати с ветеринарима, дијетолозима, дерматолозима и психолозима за животиње. Преко апликације можете одабрати потребног стручњака, изложити проблем и након консултације добити детаљан одговор. Ветеринари одговарају током 24 часа, а просечно време одговора је осам сати. Потребно је детаљно описати проблем и у случају потребе приложити фотографију. У оквиру ових апликација пружају се како бесплатне, тако и платне услуге“, појаснио је он.

Голубјов подсећа колико само провођење времена с љубимцима умирујуће делује на власнике, снижава хормон стреса, повећава ниво среће и енергије и јача имунитет.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаДевојчица и ретривер
Руски кинолог: Ево како да што боље проведете време са псом у самоизолацији - Sputnik Србија
Девојчица и ретривер

„У овом тешком периоду самоизолације, комуникација с љубимцем ће бити од користи вама и вашој породици. Одавно је доказано да животиње помажу у борби против анксиозности и доприносе стварању атмосфере поверења и смирености“, истакао је Голубјов.

Пооштрене карантинске мере у Москви

Подсетимо, одлуком московског градоначелника Сергеја Собјањина, од понедељка 30. марта у московском региону ступиле су на снагу пооштрене карантинске мере у циљу смањења ширења инфекције Ковид-19, које укључују режим свеопште самоизолације без обзира на узраст. Извођење кућних љубимаца дозвољено је искључиво у радијусу од 100 метара од места пребивалишта.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICШетња пса. Влада Србије дозволила је власницима паса да на 20 минута изведу своје љубимце између 20 и 21 час
Руски кинолог: Ево како да што боље проведете време са псом у самоизолацији - Sputnik Србија
Шетња пса. Влада Србије дозволила је власницима паса да на 20 минута изведу своје љубимце између 20 и 21 час

Претходно је, такође ради ограничавања ширења вируса корона, одлуком руског председника Владимира Путина, недеља од 30. марта до 5 априла проглашена нерадном на нивоу целе Русије.

Према последњим подацима, у Русији је регистровано 1.836 случајева заразе вирусом корона (1226 од тог броја у Москви), а 66 пацијената је излечено.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала