УН: Блокирана руска резолуција о укидању санкција у условима пандемије

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Државе, Европска унија, Велика Британија, Украјина и Грузија нису дозволиле Генералној скупштини УН да усвоји нацрт руске резолуције у које се позива на укудање једностраних санкција које онемогућавају земљама да се боре против пандемије вируса корона, саопштила је руска мисија у светској организацији.

Русија је претходно предложила Генералној скупштини да усвоји Декларацију о солидарности у борби против коронавируса. У том документу се истиче главна улогу Светске здравствене организације у борби против пандемије.

Текстом документа предвиђено је да државе сарађују међу собом и са СЗО у склопу напора да се осмисле начини борбе против ширења КОВИД-19 и лечења те болести.

Такође, позивају се државе да помогну оним земљама које су претрпеле највеће жртве и штету од вируса корона, укључујући земље у развоју, као и да се одустане од трговинских ратова и примене једностраних санкција усвојеним у УН. Уз Русију на документу је радило још 28 земаља-чланица светске организације.

„Није било консензуса о документу који смо предложили. Томе су се успротивили Украјина, Грузија, Велика Британија, САД и ЕУ.  Жалимо што једна мања група држава – апологета политике санкција – није успела да покаже спремност да се одазове позиву генералног секретара УН и да се одрекне својих исполитизованих приступа и интереса“, наводи се у коментару руске мисије.

Као последица тога, одговор глобалног и солидарног света на нову пандемију ће бити много сложенији, додаје се.

„Може да настрада велики број људи, пре свега у земљама у развоју“, истичу у руској мисији и додају да би званична Москва волела да види у писаној форми која је то логика и који су то аргументи за блокирање нацрта Декларације.

Такође се указује да су аргументи Украјине у Грузије као и обично надмени и исполитизовани и нису разумљиви за већину држава-чланица.

Без обзира на овакав исход, Русија ће наставити координисану сарадњу са истомишљеницима по овом питању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала