Привреда узвраћа ударац: Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно

© Фото : Спутњику уступио Раде Јевтовић„Вино Жупа“ годишње преради 50.000.000 литара вина
„Вино Жупа“  годишње преради 50.000.000 литара вина - Sputnik Србија
Пратите нас
У време када су медицинска средства потребнија него икада, српска компанија „Вино Жупа“ одлучила је да свој погон за производњу алкохолних пића употреби за хумане сврхе и почне да производи алкохол и дезинфекциона средства за клиничке центре и болнице – потпуно бесплатно.

„Вино Жупа“ има више од 1.000 запослених, а годишње преради више од 50.000.000 литара вина. Пошто је то једина компанија у Србији са толиким капацитетима за прераду алкохола, са државним органима је постигнут договор да се дестилерија те компаније употреби за производњу медицинског алкохола  и дезинфекционих средстава за клиничке центре и болнице.

Српска компанија бесплатно производи алкохол

Медицински алкохол се иначе производи од кукуруза или житарица, али овог пута се за производњу користи пропало вино из некадашњег „Навипа“, старо више од 12 година, које је уступила Републичка дирекција за имовину.

© Фото : Спутњику уступио Раде ЈевтовићПрерадом 50 тона пропалог вина добије се шест до осам хиљада литара алкохола од 75 одсто
Привреда узвраћа ударац: Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно  - Sputnik Србија
Прерадом 50 тона пропалог вина добије се шест до осам хиљада литара алкохола од 75 одсто

У току једног дана, та компанија преради око 50 тона пропалог вина, од чега се добије од шест до осам хиљада литара алкохола од 75 одсто. Почели су да производе 23. марта, а сваке недеље испоруче једну шаржу.

Осим алкохола, „Вино Жупа“ је у међувремену почела да производи још два дезинфекциона средства – једно на бази хидрогена, друго на бази хлора.

© Фото : Спутњику уступио Раде Јевтовић„Вино Жупа“ је једина компанија у Србији са толиким капацитетима за производњу алкохола
Привреда узвраћа ударац: Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно  - Sputnik Србија
„Вино Жупа“ је једина компанија у Србији са толиким капацитетима за производњу алкохола

Смањен притисак на увоз

Трошкове довоза, прераде и паковања добровољно сноси „Вино Жупа“, из чије фабрике алкохол за клиничке центре и болнице, такође добровољно, транспортују приватни превозници.

„Вино Жупа сав рад и све трошкове, осим сировина, сноси сама и тако даје свој допринос у хуманитарне сврхе, за здравље људи у овом тешком тренутку“, рекао је за Спутњик Раде Јевтовић, генерални директор „Вина Жупе“ из Александровца.

© Фото : Спутњику уступио Раде ЈевтовићТрошкове довоза, прераде и паковања добровољно сноси „Вино Жупа“
Привреда узвраћа ударац: Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно  - Sputnik Србија
Трошкове довоза, прераде и паковања добровољно сноси „Вино Жупа“

Наш саговорник каже да су свесни да се у Србији дневно потроши више алкохола и дезинфекционих средстава него што они произведу, али да и та производња значи, јер је, у тренутку када све земље медицинска средства покушавају да набаве или задрже за себе, смањен притисак на увоз.

Опрез на 1. месту

Јевтовић истиче да сви радници у компанији носе епидемиолошке маске и рукавице и да изузетно воде рачуна о хигијени радног простора.

„Ми више пута током дана дезинфикујемо све просторије. Свако транспортно возило се детаљно дезинфикује – и кабине и спољашњост, а са њима и возачи. Возачи који нису из Србије долазе и одлазе у пратњи полиције и све време седе у кабини док се роба утоварује и истоварује“, објашњава саговорник Спутњика.
© Фото : Спутњику уступио Раде ЈевтовићРадне просторије дезинфикују се неколико пута дневно
Привреда узвраћа ударац: Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно  - Sputnik Србија
Радне просторије дезинфикују се неколико пута дневно

Подсећамо, „Вино Жупа“ је компанија која се бави производњом алкохолних пића, попут ракије и вина, и безалкохолних производа од воћа. Највећи је нето извозник из Расинског округа већ 15 година, а више од 10 година је највећи извозник вина и воћних вина за Руску Федерацију.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала