Отровна комета која је била сведок изградње египатских пирамида враћа се у Сунчев систем 

CC BY 2.0 / ESO/P. Horálek / Within ReachМлечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама
Млечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама - Sputnik Србија
Пратите нас
Љубитељима астрономије ће ускоро бити приређен велики спектакл, јер древна комета која није виђена близу Земље хиљадама година ускоро свраћа у наш део галактичког свемира. Очекује се да ће крајем априла комета постати блистава попут звезда Великог медведа и тако видљива голим оком.
Сомбреро - Sputnik Србија
Да бројимо звезде: Ко су наше галактичке комшинице

Како је објаснила Људмила Кошман, астроном у Московском планетаријуму, комета Ц/2019И4 „Атлас“, чије језгро садржи отровно хемијско једињење звано цијаноген, последњи пут је посетила наш Сунчев систем током 4. миленијума пре нове ере, „када су се у Египту градиле велике пирамиде“. 

„То ће можда бити најсјајнија појава на нашем небу у последњих седам година“, рекла је она. „Због соларног ветра, комета почиње да развија два репа – један гасовит, а други сачињен од прашине – који јој дају посебно спектакуларан изглед.“

Према Кошмановој, комета ће 27. маја проћи Земљу на удаљености од око 117 милиона километара, а 31. маја приближиће се Сунцу на удаљености од око 38 милиона километара, што је мање од растојања између Сунца и Меркура – планете најближе срцу нашег Сунчевог система. 

Кошманова је навела да је зеленкаста нијанса комете производ цијаногена који се налази у њеном језгру и она постаје флуоресцентна када је погођена УВ зрачењем, а да ће до краја априла комета постати светла као звезде сазвежђа Велики медвед, тако да ће бити видљива голим оком

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала