„Галеника“ спремна да прави лек који би могао да помогне у борби против вируса корона

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Уђи у базу фотографијаПроизводња лекова
Производња лекова - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Галеника“ спремна је да производи лек хидроксихлорокин, за који многи верују да може да помогне у борби против вируса корона.

Како је саопштено из те компаније, „Галеника“ уз помоћ свих неопходних стручних знања које је обезбедила захваљујући својој матичној компанији ЕМС из Бразила, има технологију која може да обезбеди производњу хидроксихлорокина, изјавио је за „Новости“ Рикардо Вијан Маркес, генерални директор „Галенике“.

Лекови - Sputnik Србија
Да ли је лек познат дуже од пола века спас од коронавируса /видео/

Он је рекао да у том смислу са пажњом прате напоре, као и даље инструкције Владе Србије и надлежних здравствених институција око реализације производње овог лека.

Наиме, чека се одговор француског председника Емануела Макрона, којег је председник Александар Вучић замолио да помогне да Србија набави 50 килограма супстанце за производњу хлорокина, коју би, ако је има на лагеру, могао да нам дâ „Санофи Пастер“.

Како су навели из ове компаније, лек могу да произведу у року од седам дана од момента кад потребна супстанца стигне.

Америчка агенција за лекове одобрила је хлорокин за лечење вируса корона, док је Европска агенција за лекове (ЕМА) упозорила да антималарик хлорокин и његов дериват хидроксихлорокин могу да се примењују у лечењу Ковида-19 само у клиничким испитивањима и у „хитним програмима“.

Лекови - Sputnik Србија
Упозорење лекара: Лек хлорокин не узимати на своју руку — изазива слепило

Овај, као и сви другу лекови против Ковида-19, примењује се заправо експериментално, јер лека карактеристичног за ову болест нема.

Резултати првих истраживања у Француској и Кини обећавају. Међутим, ефикасност хлорокина и хидроксихлорокина „још треба доказати“ и те активне супстанце се смеју примењивати у лечењу Ковида-19 само у случају крајње нужде, истиче Европска регулаторна агенција.

Оба лека могу да имају тешке нуспојаве, нарочито ако се узимају у већој дози од препоручене или у комбинацији са другим лековима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала