Главобоља за оне који су унапред купили стан од приватних инвеститора

© Sputnik / Миленко КовачевићГрадилиште у Београду
Градилиште у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемија корона вируса и ванредно стање у земљи утицали су, по процени потпредседника Грађевинско-инжењерске коморе Србије Горана Родића, на то да обим грађевинских радова опадне трећину, али само тамо где су инвеститори приватни предузетници. Главобоље нема код оних који су купили стан од државе.

На градилиштима на којима је инвеститор држава ради се уобичајено, без обзира на присуство Ковида-19.  

„Тренутно је радно на свим градилиштима на којима држава финансира радове, па је око 1.500 радника упослено на изградњи ауто-путева, обилазница, реконструкцији железничких пруга и изградњи комуналне инфраструктуре“, каже Родић за Дневник.рс.

По његовим речима, тече и изградња станова за припаднике снага безбедности у Новом Саду, Београду и Нишу, што такође финансира Србија. Има, каже, и градилишта на којима приватне фирме зидају стамбено-пословне зграде за тржиште.

Родић, додуше, нема податке о томе колико је тренутно отворено таквих градилишта на којима  приватници финансирају послове, али указује на податак Републичког завода за статистику да је у јануару ове године издато укупно 1.289 грађевинских дозвола, од којих се 71,6 одсто односи на зграде, а 28,4 на остале грађевинске објекте.

Грађевинским фирмама сада је задатак да, због недостатка обучених и искусних грађевинских радника, сачувају постојећи кадар који имају.

Говорећи о тренутној ситуацији у грађевинарству, потпредседник Инжењерске коморе Србије истиче да пандемија за сада није донела ништа велико у односу на домаће проблеме с којима се и раније суочавала та грана привреде.

„И даље немамо занатску елиту и високообразоване кадрове и нисмо упослени у великим пословима чији је инвеститор држава Србија, што је домаћим грађевинским компанијама потребно да би опстале, али и да би се целокупна грађевинска индустрија развијала“, наводи он.

„Старосна структура радника на градилиштима креће се око 60 година, па се ради полако, а неки од њих не могу због животне доби више да добију дозволу за рад на висини, а других нема“, објашњава Родић.

По речима потпредседника Инжењерске коморе Србије, ангажовањем домаћих грађевинских компанија у капиталним пројектима грађевинарство би стало на зелене гране, јер ће се после епидемије, извесно је, мање градити не само код нас, већ и у свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала