Политичари, спортисти, мисица, савест - пандемија бивше лекаре враћа у болнице

© Фото : Instagram/bhasha05 /screenshot/croppedДр Баша Мукерџи - мис Енглеске
Др Баша Мукерџи - мис Енглеске - Sputnik Србија
Пратите нас
Здравствени радници широм света боре се за пацијенте оболеле од вируса корона који је, према последњим подацима, однео више од 83.000 живота. Њиховим редовима прикључују се јавне личности оживљавајући медицинску каријеру. Међу њима су ирски премијер, француски филмски режисер, мађарска европска посланица, мис Енглеске.

Они су део мале, али растуће групе људи из јавног живота који се враћају лекарској професији како би помогли здравственим системима, који се сада суочавају са великим потешкоћама.

Од вируса корона оболело је хиљаде здравствених радника, а многи други су онемогућени да раде јер морају да остану код куће да би се бринули о деци или су приморани на самоизолацију како би избегли заразу, преноси Б92, позивајући се на писање „Гардијана“.

Здравствене службе широм континента апеловале су на стажисте, пензионере али и особе које су отишле у друге државе, свакога са корисним вештинама, да помогну да попуне празна места.

Одложила круну и обукла мантил

Баша Мукерџи, мис Енглеске за 2019. годину, која је по професији лекар, вратила се у земљу да би се придружила сународницима у борби против вируса корона.

Мукерџи, која је дипломирала медицину на Универзитету у Нотингему, биће у самоизолацији две седмице, јер се вратила из иностранства, а након тога ће се придружити колегама у болници у Бостону.

„Осећала сам да је погрешно да носим круну док у свету људи умиру од коронавируса“, рекла је мис Енглеске за Си-Ен-Ен и додала да није оклевала ни тренутка када су је бивше колеге из болнице у Бостону позвале да им се придружи.

Она је специјализирала респираторну медицину, али како је рекла, могу да је распореде тамо где је најпотребнија.

Ирски премијер једну смену недељно ради као лекар

Лео Варадкар, такође доктор по професији, поново се пријавио за лекарску праксу и радиће једну смену недељно током епидемије вируса корона.

Ирски премијер је радио као доктор седам година пре него што је напустио професију и ушао у политику када је избрисан из медицинског регистра 2013. године.

​Према писању „Ајриш тајмса“, Варадкар се поново пријавио у марту када је криза почела и радиће у јавној здравственој служби (ХСЕ) где ће телефоном ступати у контакт са особама које мисле да имају вирус и износити процену њиховог стања.

Варадкар, иначе, потиче из лекарске породице. Отац му је био доктор а мајка медицинска сестра. И његов партнер је лекар, а две сестре и њихови мужеви такође су запослени у здравству.

Снимао „Хипократа“ у време избијања пандемије

Режисер Томас Лилти (43) снимао је француску медицинску ТВ драму „Хипократ“ у болници када ју је пандемија погодила. Обуставио је снимање филма и неколико дана касније вратио се у болницу, али сада као лекар — професији коју је напустио 2014. године.

​„Покушавам да помогнем на мали начин како би компетентнији лекари, они који заиста знају шта раде, могли да се одморе чак и само неколико сати“, рекао је Лилти за један француски лист.

Спортске личности из Француске такође су се вратиле бившим занимањима. Стефани дос Сантос, кошаркашица, и Жулиен Матју, шампионка у борилачким вештинама, раде као медицинске сестре. Томас Карабас, рагби судија, вратио се на посао у једну од болница у Џерсију.

Каталин Чех, посланица мађарске опозиционе странке Моментум, вратила се из Брисела у Будимпешту и ускоро започиње своју прву смену као волонтерски лекар. Радиће хонорарно и неплаћено док наставља да ради као посланик у Европском парламенту.

​У Северној Ирској, одборница Катрин Овен ове недеље би требало да настави са радом као медицинска сестра у болници која лечи болеснике са вирусом корона. И 68-годишњи Џон Кил, одборник партије ПУП, вратио се из пензије како би помогао као лекар упркос томе што по доби припада ризичној групи.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала