Зашто жене мање оболевају и ређе умиру од ковида 19?

© AP Photo / Wilfredo LeeЖена чека у реду да уђе у трговину и разговара мобилним телефоном са кошуљом омотаном око лица, Флорида.
Жена чека у реду да уђе у трговину и разговара мобилним телефоном са кошуљом омотаном око лица, Флорида. - Sputnik Србија
Пратите нас
Број смртних случајева и заразе због пандемије ковида 19 указује на то да мушкарци чешће оболевају од жена и да имају озбиљне или критичне компликације ако се то деси.
Радници у заштитним оделима дезинфикују платформу железничке станице у Јичангу у кинеској провинцији Хубеј. Кина је поново отворила неке железничке и аутобуске станице након укидања карантина у провинцији Хубеј - Sputnik Србија
Главни кинески епидемиолог открио шта је најважније у борби против вируса корона /видео/

У Италији подаци за 127.700 случајева оболелих од ковида 19 говоре да су 52,9 одсто мушкарци, а 47,1 одсто жене, а да су међу првих 14.860 смртних случајева у тој земљи две трећине били мушкарци, преноси Танјуг.

Извештај Кинеског центра за контролу и превенцију болести утврдио је да је у скупу података од 44.672 потврђена случаја смртност код мушкараца била за 1,1 одсто већа него код жена.

„Све је више доказа да мушкарци осећају теже симптоме и да имају вишу стопу смртности у поређењу са женама“, рекао је Џејмс Гил, специјалиста са Медицинског факултета у Ворвику.

Иако још постоји пуно недоумица око тога зашто су мушкарци чешће и теже погођени ковидом 19, здравствени стручњаци указују на бројне могуће факторе. Они укључују и бихевиоралне и биолошке ризике попут нездравих навика, пушења и узимају у обзир њихов негативан утицај.

Како Ројтерс преноси, стручњаци кажу да је један од утицаја можда и то што мушкарци, генерално, не пазе на своје тело као жене – са нижим степеном прања руку и хигијене и вишим степеном пушења, употребе алкохола, гојазности и других видова нездравог понашања.

Лекари Одељења за интензивну негу у универзитетској болници у кинеском граду Вухан - Sputnik Србија
Прва процена кинеских стручњака: Колико је времена Србији потребно да сузбије епидемију /видео/

У многим земљама више је пушача међу мушкарцима, а пушење је познати фактор ризика за многа друга стања опасна по живот, попут срчаних болести, високог крвног притиска, болести плућа и рака.

Полна разлика у конзумирању дувана посебно је изражена у Кини, где пуши 50 одсто мушкараца, а тек пет одсто жена.

У Италији је анализа за 2018. годину утврдила да је пушење чешћа појава међу мушкарцима него женама свих старосних група одраслих.

Други фактор је однос снага мушких и женских имуних система.

Истраживања показују да је имунолошки одговор током живота – на све, од вакцина и инфекција до аутоимуних болести – обично агресивнији код жена него код мушкараца.

Код респираторне болести изазване вирусом корона ово може бити посебно значајан фактор.

Филип Гулдер, професор имунологије на Универзитету Оксфорд, каже да неколико фактора доприноси томе да жене имају агресивнији имуни систем, укључујући и то што жене имају два икс-хромозома, а мушкарци један, и да се на икс-хромозому налази низ критичних имунолошких гена, преноси агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала