Генерални секретар ОПЕК-а: Предузети хитне мере за стабилизацију тржишта нафте

© PixabayБензин илустрација
Бензин илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар организације ОПЕК Мухамед Баркиндо позвао је на почетку свог излагања на видео-седници министара енергетике земаља ОПЕК+ и других произвођача да се предузму хитне мере за стабилизацију тржишта нафте, чак и ако оне не буду лаке.

„Сви произвођачи који су овде присутни, ОПЕК, ОПЕК+ и остале земље-произвођачи, које су преузеле одговорност да се придруже данашњем састанку... Крајње је важно предузети хитне мере. То одговара и нашим интересима и интересима потрошача. То не значи да ће сваки лек бити лак. Очигледно је да то није тако, али јасно је да је неопходно и да ће користити свима нама. Ова тешка времена захтевају невиђену флексибилност и одлучност“, рекао је Баркиндо, наводи се на сајту ОПЕК-а.

Складишта нафте у свету неће бити довољно  

Складишта нафте у свету се брзо попуњавају, остало је слободно још око милијарду барела њихових капацитета, тако да, уколико се настави тренутна ситуација на тржишту, она можда неће имати довољно простора већ у мају.

Лого организације ОПЕК - Sputnik Србија
Новак: Све земље произвођачи нафте морају ујединити напоре за смањење прекомерне производње

Генерални секретар организације напоменуо је да би одржавање тренутне ситуације могло повећати „вишак“ нафте у свету у текућем тромесечју.

„На овај вишак могло би се додати још 1, 3 милијарде барела светских резерви нафте и на тај начин исцрпети расположива складишта у мају“, закључио је Баркиндо.

Земље ОПЕК+ разматрају на видео-састанку стварање новог споразума о смањењу производње нафте уз могуће учешће других држава ради одржавања тржишта које је под притиском пандемије вируса корона. Министарство енергетике Русије у среду је саопштило да је Русија спремна да учествује у новом споразуму у оквиру свог удела у укупној производњи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала