Ирански министар нафте: Могуће смањење производње у јуну за 10 милиона барела

© AP Photo / Charlie Riedel, FileПумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику
Пумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирански министар нафте Бијан Зангане рекао саопштио је да би ОПЕК+ могао смањити производњу у мају-јуну за 10-12 милиона барела дневно, а почетком јануара 2021. године предвиђа се смањење од шест милиона барела, пренела је агенција Шана.

„Разматрају се два предлога (за смањење производње нафте) – 10 и 11 милиона (барела дневно) за ОПЕК и земље ван организације. То би требало да се уради мимо онога колико треба да смање производњу оне земље које се до сада нису укључивале у рад, као што су Норвешка, Бразил, Канада, Сједињене Америчке Државе“, објаснио је Зангане коментаришући састанак ОПЕК+ о стабилизацији тржишта нафте.

„Ради се о томе да се у мају-јуну (предвиђа смањење) за 10-12 милиона, од јула до краја 2020. године – за осам милиона – по овом питању нема противречности, а од јануара 2021. до априла – за шест милиона“, рекао је министар.

Лого организације ОПЕК - Sputnik Србија
Новак: Све земље произвођачи нафте морају ујединити напоре за смањење прекомерне производње

Он је додао да ће се на састанку ОПЕК+ донети одлука о смањењу производње за 10 милиона барела дневно, што ће значити смањење производње сваке земље за 22 одсто.

Министар је рекао и да ће Иран, Либија и Венецуела бити искључени из потребе да смање производњу.

Претходно су извори упознати са преговорима изјавили да су земље ОПЕК+ на прагу постизања споразума о новом смањењу производње нафте како би се тржиште одржало у условима пандемије вируса корона.

Они су навели да је потребно још само мало времена да се постигне споразум.

Бензин илустрација - Sputnik Србија
Генерални секретар ОПЕК-а: Предузети хитне мере за стабилизацију тржишта нафте

Са своје стране, агенција Блумберг јавила је да су се земље ОПЕК+ договориле да смање производњу нафте за 23 одсто у мају-јуну.  

При томе ће Саудијска Арабија и Русија смањити производњу нафте у мају-јуну на ниво од 8,5 милиона барела дневно, додаје агенција.

Земље чланице ОПЕК+ разматрају на видео-састанку стварање новог споразума о смањењу производње нафте, уз могуће учешће других држава, ради одржавања тржишта под притиском пандемије вируса корона. Министарство енергетике Русије у среду је саопштило да је земља спремна да учествује у новом споразуму у оквиру свог удела у укупној производњи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала